Gazdaság

2022.11.11. 11:23

Becsó Zsolt: Kelet-Nógrád versenyképességét fejlesztenék az elképzelésekkel

Széles körű összefogás eredményeként a közelmúltban írták alá Salgótarjánban azt a tudásipari fejlesztési programot, amely a város és a térség versenyképességének növelésére, valamint az elvándorlás megállítására irányul. A Zenthe Ferenc Programban meghatározták azokat a kitörési pontokat, amelyek mentén elindulhat a fejlődés a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet követően.

G.E.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő

Forrás: Nool Archív

Széles körű együttműködés és hosszú előkészítő munka eredményként dolgozták ki a Zenthe Ferenc Programot. A tudásipari fejlesztési program kapcsán a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá a megyeszékhelyen a Neumann János Nonprofit Kft., az Óbudai, az Edutus és a Semmelweis Egyetem, Salgótarján és a Nógrád megye önkormányzata, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa, valamint a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

– A program nem csak Salgótarján, az egész térség, a keleti iparmedence fejlesztésére is kiterjed, sőt, átnyúlik a határon is a Felvidék területére – fogalmazott megkeresésünkre Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – A város és a régió népességmegtartó ereje, versenyképessége, valamint az itt tapasztalható életminőség is a fejlesztések szükségességét indokolják, továbbá az elvándorlás megakadályozása is a projekt jelentőségét támasztja alá. 

Mint mondta, a program összeállítása során több kitörési pontot is meghatároztak a szakemberek. Ezek között meg kell említeni a zöldipari beruházásokat, a városközpont emblematikus épületeinek és szolgáltatásainak a fejlesztését egy urbanisztikai élményközpont létrehozásával. Ide sorolhatók még az aktív turisztikai fejlesztések, az információtechnológiai szakmák népszerűsítése, az okos város program is, továbbá az Óbudai és Semmelweis Egyetemhez kapcsolódó oktatási és képzési fejlesztések. 

A honatya arra is kitért: a közelmúltban történt meg az együttműködési megállapodás aláírása, azonban a munka csak ezután kezdődik el. Eddig az előkészületek, az egyeztetések zajlottak, amelynek a motorja a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. Az együtt gondolkodásban ezen kívül az Óbudai Egyetem, az Edutus, és a Semmelweis Egyetem, a város és a megye önkormányzata, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa vesz részt. 

Válságokkal terhelt időszakot élünk

– Jelenleg sok tekintetben nehéz, válságokkal terhelt időszakot élünk, sajnos számtalan fejlesztést és beruházást fel kell függeszteni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy le kellene tennünk az elképzeléseink valóra váltásáról. Miután túl leszünk ezen a nehéz időszakon, azok lesznek helyzeti előnyben, akik felkészülten állnak majd az ismét megnyitott startkőhöz. Programokkal, tervekkel, fejlesztési elképzelésekkel. Olyanokkal, amelyek erősítik a versenyképességet, hozzájárulnak a gazdaság erősödéséhez. A Zenthe Ferenc Program ezeknek a feltételeknek megfelel – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

A baloldali városvezetés nem kommunikálta a sikert

– Szeretnénk hátrányból előnyt kovácsolni és ennek az időszaknak a nyertesévé válni. Azonban ez akkor sikerülhet, ha összekapaszkodunk és elindítjuk a közös gondolkodást. Élére kell állni a folyamatnak és ebben Salgótarján önkormányzatának fontos szerepet kell betölteni. Nem lehet úgy hozzáállni a jövő építéséhez, hogy megelégszünk azzal, amink van. A város eddig jelentős forrásokhoz jutott, amiért nem kellett csinálni semmit. Ennek a programnak a megvalósulásáért azonban dolgozni és lobbizni kell. Ezért érthetetlen számomra, hogy azzal kapcsolatban semmilyen pozitív kommunikáció nem történt az állampolgárok felé. Úgy vélem, a városvezetés érdeke, hogy erről hírt adjon. Láthatóvá kell tenni a helyiek számára, hogy vannak olyan eredmények és sikerek, amelyek a kormány támogatásának köszönhetők. Ebből nem kell pártpolitikát csinálni – húzta alá a honatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!