Édesség

2022.03.31. 11:46

A pénzügyminiszter jelenlétében adták át az új rétsági üzemcsarnokot

Több mint 800 millió forintos fejlesztést hajtott végre rétsági gyáregységében az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft., amiből 500 millió forint támogatást a magyar kormányzat nyújtott a beruházáshoz. Az új üzemcsarnok és a hozzá tartozó berendezések csütörtöki ünnepélyes átadását megtisztelte jelenlétével Varga Mihály pénzügyminiszter.

MTI

Körbejárták az üzemet - Fotó: Hegedűs Márk, NMH

A nyugat-nógrádi járási székhely ipari parkjának bejárata közelében található az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft. telephelye. Itt létesült nemrégiben az új gyártócsarnok, amihez a cég a legmodernebb berendezéseket szerezte be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeripari pályázatának jóvoltából.

A fejlesztés hivatalos átadóján, csütörtökön délelőtt először Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője fejtette ki gondolatait. Elmondta, a járványhelyzet minden negatív hatása ellenére olyan jelentős beruházások történtek az elmúlt időszakban, mint ez a rétsági, bizonyítva azt, hogy a magyar gazdaság életképessége szemernyit sem csökkent, sőt, ezres nagyságrendben teremthetőek új munkahelyek az egyes helyszíneken. Ezek a fejlemények is tökéletesen mutatják, hogy a nyugat-nógrádi térség ipara fejlődik, és a balassagyarmati-szügyi, valamint a rétsági parkokban működő üzemek ma már az egész megye exportképességének 65 százalékát biztosítják.

Varga Mihály pénzügyminiszter először Emmanuel Macron francia köztársasági elnök legutóbbi kijelentésére utalt, miszerint Európa az ukrán háború következtében sohasem látott élelmiszerválság elé nézhet, ami egyértelműen felértékeli az önellátás szerepét, ebben viszont hazánk az egész kontinensen élen jár. Elég, ha csak arra tekintünk, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt esztendőkben 29 százalékkal nőtt és jövedelmezősége a kétszeresére emelkedett, ami az Unióban a legkiemelkedőbb teljesítmény. Míg 2010-ben a legkockázatosabb területek közé soroltak bennünket, addig mára teljes mértékben fordult a kocka. Nincsenek ellátási nehézségek, sőt a gabonakivitelben korlátozásokat vezettek be. 

Összességében pedig elmondható, Magyarország gazdasága nem csak talpra állt, hanem már „előzni tud a kanyarban” és az ágazat képviselői kivétel nélkül bíznak benne, hogy az elkövetkező időszakokban is lendületes marad ez a növekedés, ami a foglalkoztatottság arányaira hasonlóképpen rendkívül kedvező hatással van.A beszámolók zárásaként a gyár irányítói és a vendégek bejárást tettek az édességkészítő részlegekben.

Puszedli és sajtos tallér a kínálatban | Az ünnepségen a házigazdák nevében Major Varga Éva, az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója hozzászólásában hangsúlyozta, a negyven éve működő vállalkozás mára a legnagyobb magyar tulajdonú édesipari céggé nőtte ki magát. Kínálatukban a nápolyitól a teasüteményeken és a mézes puszedlin keresztül a sajtos tallérig sokfajta finomság fellelhető. Hozzátette, külön öröm volt számukra, hogy a GINOP-programban ilyen erős támogatást kapott az élelmiszeripar ezen ágazata, és ahhoz, hogy a termékfejlesztések területén folyamatosan előre léphessenek, újdonságokkal rukkolhassanak elő, elengedhetetlen az üzemeltetés és működtetés színvonalának emelése, erre fokozatosan és kiemelt módon törekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!