siker

2021.12.02. 20:04

Több kamionnyi tejet adott már Pajkos, az aranytörzskönyves nógrádi tehén

Torák Kornél 2011-ben vette át édesapjától, Torák Károlytól az 1989-ben alapított családi gazdaság vezetését, amelynek húzóágazata a szarvasmarha-tenyésztés, illetve abból fakadóan a tejtermelés. A munkájuk sikerét jól példázza, hogy a Pajkos névre keresztelt tehenük elérte a százezer kilogrammos tejtermelési határt, amely teljesítményt a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete egy aranytörzskönyv átadásával süvegelt meg.

Veres Edina

A Torák-gazdaságban lótenyésztéssel és tejtermeléssel, valamint az állatállomány takarmányigényének kielégítése céljából növénytermesztéssel is foglalkoznak. Amint Torák Kornél kifejtette: a gazdaság húzóágazatát a tejtermelés adja, amit az is alátámaszt, hogy korábban hozzávetőleg nyolcvan Holstein-fríz tehénből állt a szarvasmarha-állomány, amely napjainkra immár közel a duplájára nőtt.

– Az eddig belefektetett munka eredménye számokkal mérhető évről évre. Jelentősen javultak például az állományunk termelési mutatói, valamint a tehenek termelésben töltött ideje is megnőtt. A tenyésztői munkánk sikerét jól példázza a Pajkos névre keresztelt, 13 éves tehenünk, amelynek tejtermelése elérte a százezer kilogrammot – mondta Torák Kornél.

Sebők Tamást, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének területi igazgatóját több feladat vezette Karancsberénybe csütörtökön. Egyfelől elvégezte az első borjas tehenek és egy bikaborjú küllemi bírálatát, illetve a nem mindennapi teljesítmény elismerése jeléül egy aranytörzskönyvet adott át a házigazdáknak, valamint Pajkos nyakába is díszes szalag került. A szakember a megyei Holstein-fríz-tenyésztéssel kapcsolatban elmondta: az országos adatokat vizsgálva Nógrádban bír az egyik legalacsonyabb létszámmal a fajta.

– E vidék adottságai nem a legmegfelelőbbek a tejelő szarvasmarha tartásához. Ennek ellenére egy igazán lelkes csapat dolgozik Karancsberényben, és az itt folytatott tenyésztési munkával elért eredmények ékes bizonyítéka, hogy a telepen már a harmadik aranytörzskönyves tehenet sikerült „felavatni” – mondta Sebők Tamás.

Hozzátette: az elismerés megszerzéséhez két kritériumnak kell teljesülnie. A tehénnek Holstein-fríz-törzskönyvvel kell rendelkeznie, valamint el kell érnie a regisztrált százezer kilogrammos tejtermelési határt. Sebők Tamás elmagyarázta: lényegében ez azt jelenti, hogy egy tehén négy kamiont volt képes megtölteni tejjel, amely teljesítmény megsüvegelendő a szarvasmarhára és a tartójára nézve egyaránt.

Torák Kornél tapasztalatait hozzáfűzve megjegyezte: egy ilyen siker eléréséhez nem elég a jó genetika, a génekben rejlő adottságok kiaknázásához mindenekelőtt maradéktalanul biztosítani kell a tehenek szükségleteit, például a tartási körülmények vagy a takarmányozás terén.

Családi összefogással gondozzák az állományt

Torák Kornélék a jövőben is folytatni kívánják a tenyésztői munkát, aminek biztosítása érdekében továbbra is folyamatosan egyeztetnek majd a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének szakembereivel. Emellett egy új, modern technológiával, például fejőrobotokkal felszerelt istálló építését tervezik. Amint fogalmazott: a szarvasmarha-tenyésztésben a siker eléréséhez az elkötelezettség és a kitartás mellett magas szintű szakmai hozzáértésre van szükség, amire továbbképzések és szaktanácsadók segítségével lehet szert tenni. Emellett mindenképpen fontosnak tartja a tudás átadását is. Éppen ezért büszke, hogy a családjának felnőtt tagjai mellett már három gyermeke is kiveszi a részét a gazdasággal kapcsolatban felmerülő feladatokból. Sebők Tamás szintén hangsúlyozta, hogy a generációról generációra áramló tudás kiemelt jelentőségű a szarvasmarha-tenyésztés jövője szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!