pénz7

2021.03.16. 14:17

Megtanították a nógrádi diákoknak, hogyan kell bánni a pénzzel

Az iskolások idén is elmélyíthették ismereteiket a Pénz7 című pénzügyi és vállalkozói témahéten. Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta: a március első hetén zajló programsorozathoz 12 intézményük csatlakozott.

Veres Edina

Fotó: Shutterstock

– Az iskolák már jól ismerik és szeretik ezt a „hetet”. Ilyenkor a pedagógusok a tananyagokat az életben később fontos szerepet betöltő témakörökkel egészítik ki. Az alsós évfolyamok tanulói a jelenleg használatban lévő érméket és bankjegyeket tanulmányozhatták. Emellett játékos feladatokon keresztül tanulhattak az ár és az érték fogalmáról, valamint a pénz használatáról.

A felsőbb évfolyamon már nem csupán a pénz, hanem a költségvetés fogalmával is megismerkedhettek a diákok. Csoportmunkában családi költségvetést készítettek, megtanulták a bevétel és a kiadás fogalmát, beszélgettek a takarékoskodásról, és megosztották tapasztalataikat a zsebpénzzel kapcsolatban is. Az egyik középiskolában a pedagógusok a hitelek világában segítették eligazodni a diákjaikat. Sokak számára újdonság volt a bankokkal való ismerkedés, illetve a diákok a biztosításokkal kapcsolatos tudásukat is bővíthették. Az osztályfőnöki órákon és online felületeken a fiatalok plakátot készítettek, játékos feladatokat oldottak meg, valamint több kisfilm megtekintésével kerültek közelebb a pénzügyi világhoz – mondta a tanke­rület igazgatója.

Nagyné Barna Orsolya azt is hozzátette: a pedagógusok a diákok érdeklődésének megfelelően építették be tanóráikba a Pénz7 témáit. A kezdeményezés honlapjáról letöltött segédanyagokon túl több iskola egyedi ötletet is megvalósított. Ilyenek voltak például a Tervezzünk bankjegyet, a Vásárolj és takarékoskodj, a Zsebpénzt okosan, az Ajándékozz pénzt kreatívan, és a Bankolj velem nevű programok. Interaktív pénztárcák és perselyek is készültek, több iskolában pedig biztosítást is kötöttek.

Nagyné Barna Orsolya kifejtette: a pedagógusok visszajelzése alapján a Pénz7 segít a pénzügyi ismeretek bővítésében, illetve a diákok szívesen tanulnak erről a témáról, és örömmel kapcsolódnak be a különböző feladatokba.

Címkék#pénz7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!