termés

2020.07.01. 19:41

Nagyot nőtt a nógrádi szántóföld ára

Tavaly hét százalékkal, 1 millió 402 ezer forintra nőtt az eladott termőföldek hektáronkénti átlagára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján.

V. E.

Több mint egymillió forintra nőtt a termőföldek hektáronkénti ára

– A legdrágább megye Békés lett, elsőként átlépve a 2 millió forintos hektárárat. Csak Nógrádban, Zalában és Hevesben maradt egy hektár egymillió forint alatt 2019-ben. Tavaly a legnagyobb mértékben – 16 százalékkal – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt a termőföldek átlagára hektáronként. Ellenben csak a szántóföldeket vizsgálva már Nógrádé az elsőség, egy év leforgása alatt 14 százalékos drágulással – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Ugyan az árak nőttek, a forgalom csökkent. A termőföldpiac a 2018-as élénkülés után érezhetően megtorpant tavaly: az előző évi 44 ezerről 2019-ben 41 ezerre – 7 százalékkal – csökkent az adásvételek száma.

A forgalmat az adásvételekben érintett teljes földterület mérete alapján vizsgálva is 14 százalékos a tavalyi visszaesés. Jóval kisebb földterületeket értékesítettek az átlagosnál tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!