gazdaság

2020.05.01. 15:43

Kevesebb álláskeresőt számláltak Nógrádban

A Központi Statisztikai Hivatal friss felmérése szerint Nógrád megyében tavaly év végén tízezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk az országosnál kevésbé, 2,3 százalékkal csökkent a 2018-as adatokhoz képest.

P. K.

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Szűkebb hazánkban 13 százalékkal kevesebb, 855 pályakezdő álláskeresőt számláltak, az összes munkanélkülihez viszonyított arányuk 8,4 százalékot tett ki. A nyilvántartott álláskeresők aránya a megyék között Nógrádban volt a legmagasabb – 7,8 százalékkal – a munkavállalási korú népességhez viszonyítva.

Az álláskeresők 30 százaléka legfeljebb három hónapja, míg 36 százaléka tartósan – egy évet meghaladóan – nem tudott elhelyezkedni. Az álláskeresők 52 százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával, 24 százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 21 százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 2,5 százaléka pedig diplomával rendelkezett.

A Nógrádban nyilvántartott álláskeresők 32 százaléka szociális ellátásban, 12 százaléka álláskeresési segélyben, 11 százaléka álláskeresési járadékban részesült, míg 45 százalékuk nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást. Az ellátottak aránya 3,4 százalékponttal csökkent az előző év azonos időpontjához képest. December végén 2,3 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!