VOSZ

2019.05.01. 09:41

Nógrádban alakult meg először a vállalkozók szervezete

Sokak számára bizonyára meglepetésként hatott a minap, hogy az 1988-ban létrejött Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének első megyei szervezete csak 11 évvel később és éppen Nógrád megyében alakult meg, 1999. február 23-án.

Csongrády Béla

Czékmánné Kelecsény Ágnes, Dániel Zoltán, Szabó Lajos

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Nemrég a megyeszékhelyen, a Hello Caféban tartott közgyűlés ezért mind tartalmában, mind a külsőségeket tekintve ünnepi volt.

A vállalkozók képviselőit és a vendégeket – köztük a megye és a város több vezetőjét – Czékmánné Kelecsény Ágnes elnök köszöntötte. Felidézte az 1988-ban, illetve 1999-ben történteket, hangsúlyozván azt a küldetést, amelyet a deklaráltan politikafüggetlen szervezet a tagsága érdekében, a magyar gazdaság szolgálatában megtett a legendás elnök, Demján Sándor vezetésével. Akár szimbolikus gesztusként is értelmezhető, hogy a két évtizeddel ezelőtti alapító megyei elnökség – amelynek élén Gazsi Ferenc állt – két alelnöke, Egyed Lajos és Vass Miklós emléklapot és a megyei napilap akkori számát kapta meg, amely hírt adott az eseményről.

Czékmánné Kelecsény Ágnes, Dániel Zoltán, Szabó Lajos
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Czékmánné Kelecsény Ágnes beszámolójában kiemelte, hogy a jelenlegi vezetés és az áldozatkész tagság is igyekszik méltó lenni a gazdag szellemi örökséghez és a legjobb tudása szerint hozzájárulni a gazdaságfejlesztéshez, a társadalmi szerepvállalás kiteljesítéséhez. Erre utalnak a 2018-as esztendő eredményei is, amelyek közül – többek között a kis- és középvállalkozások számára fontos Széchenyi Kártya-konstrukciókat, a vállalkozói és a nyugdíjasok fórumait, a fiatalok kezdeményezéseihez, a felnőttoktatáshoz, a Salgótarjáni Nemzetközi Dixielandfesztivál megrendezéséhez nyújtott támogatásokat, a különböző önkormányzatokkal, szervezetekkel (például az iparkamarával kialakított) kapcsolatokat, az együttműködés eredményes formáit emelte ki.

Czékmánné Kelecsény Ágnes felhívta a figyelmet a szervezet új honlapjára, amely ebben a formájában hiánypótló szerepet tölt be. Részletesen is szó esett a megyei Prima díj jelölésének, odaítélésének folyamatáról, amelynek záróünnepségét egy ideje már minden évben más helyszínen rendezik meg színvonalas műsor kíséretében. 2018-ban Romhány volt a házigazda. Az elnök megismételte a legutóbb kitüntetettek névsorát, azokét is, akik a budapesti, a MÜPÁ-ban rendezett gálaesten vehették át megérdemelt elismeréseiket.

Az elnökség beszámolójának elfogadását és az idei tervek jóváhagyását követően került sor a 2019-ben 16. évadára készülő Muzsikál az Erdő című sokrétű rendezvénysorozat – amely a zenei programok mellett tartalmaz képzőművészeti kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat, sétákat, termék- és gasztronómiai bemutatókat, gyermekműsorokat, baráti találkozókat stb. – Salgótarján önkormányzata és a VOSZ megyei szervezete megállapodásának aláírására. A dokumentumot a VOSZ nevében Czékmánné Kelecsény Ágnes, a város részéről Dániel Zoltán alpolgármester, valamint a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, Szabó Lajos írt alá.

A következő napirendi pont keretében a hatékonyabb fejlesztési programokat segítő Ipar 4.0 mintagyárak projekt jellemzőit ismertette a salgótarjáni származású Hegedűs Szilveszter operatív vezető és iparfejlesztési tanácsadó.

Szorosan kapcsolódott a hivatalos programhoz a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában Kolozsvári Grandpierre Miklós, Honton élő legutóbbi Prima díjas festőművész első kiállításának megnyitása. Az ott megjelenteket Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója – aki évekig háziasszonya volt a Prima díjakat átadó ünnepségeknek – köszöntötte, a tárlatot Birkás Babett design- és művészetmenedzser, a Dornyay Béla Múzeum munkatársa ajánlotta a közönség figyelmébe.

Az eseményt megtisztelte személyes részvételével Demján Sándor özvegye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!