példa

2019.02.12. 06:52

A szlovákok érdeklődését is felkeltette, amit Somoskőújfalu a varrőnőivel, asztalosaival elért

A Somoskőújfalui Szociális Szövetkezettel, illetve az ott dolgozók munkájával is megismerkedtek a napokban a Besztercebánya Megyei Önkormányzat képviselői.

Gerhát Karina

A község önkormányzata évek óta azon fáradozik, hogy felkutassa azokat az embereket, akik értik és művelik az asztalosszakmát

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A településen nagy hagyománya van az asztalos szakmának, azonban ez az iparág a külföldi tömegcikkek megjelenésének következtében az elmúlt 15–20 év során jelentős leépülésen ment keresztül. A nagyarányú munkanélküliség eredményeként lecsökkent a fizetőképes kereslet, emiatt ez a szakma egyre kevesebb mesterembernek biztosított megélhetést.

A község önkormányzata évek óta azon fáradozik, hogy felkutassa azokat az embereket, akik értik és művelik az asztalosszakmát
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Alapelvük a precizitás

A somoskőújfalui termékek rendszerint lucfenyőből készülnek, az alapanyagot már több hónappal a felhasználás előtt megvásárolják, így biztosítva a fa természetes száradásához szükséges időt. Csak válogatott és jó minőségű fát használnak, amelyet felületkezelés után igény szerint olajoznak, pácolnak, lakkoznak. Készültek már mart, díszített vagy berakásos elemek is. Az egyedileg kialakított termékeknél az alapanyagokat tetszés szerint tudják válogatni. A termékeket a vevő igényeinek megfelelően készítik el.

– Somoskőújfalu Község Önkormányzata több éve azon fáradozik, hogy a közmunkaprogram keretein belül felkutassa azokat a még megmaradt embereket, akik értik és művelik ezt a szakmát. Ennek köszönhetően az elnyert állami támogatással sikerült beindítani a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezetet. Folyamatosan bővülő gépparkkal próbálják felzárkóztatni a szövetkezetet a versenyszférához és elérni, hogy a helyi fiatalok kitanulják ezen mesterséget, illetve lakóhelyükön próbáljanak megélhetést találni – tudtuk meg dr. Tóth Lászlótól.

A polgármester hozzátette: 2016 augusztusában 11 alapító taggal jött létre a szövetkezet, amely azon esztendő de­cember 1-től működik. A kezdetekkor még csak négy varrónő és szintén négy asztalos végezte a munkálatokat, mára ez a létszám már 15-re növekedett. A szövetkezetet négy és fél évig köteles fenntartani az önkormányzat, de ezt követően is szeretnék, ha az eddigiekhez hasonlóan sikeresen működne mind a varroda, mind pedig az asztalos műhely.

– A varrodánk bérmunkában dolgozik az egyik környékbeli cégnek, még asztalosaink megrendelésre gyártanak faipari termékeket. Jelenleg fürdődézsákat, ajtókat és ablakokat készítenek. A megrendelések alapján az év első fele ezek legyártásával telik majd el – hangsúlyozta a polgármester.

Besztercebányán és környékén is szeretnék meghonosítani a szociális szövetkezeteket. A besztercebányai delegációt Ján Lunter megyei elnök vezette, aki maga is a vállalkozói szférából érkezett fontosnak tartja, hogy minél több hátrányos helyzetű ember jusson munkához Besztercebánya megyében, és ehhez alkalmazzák a magyarországi jó gyakorlatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!