Helyi gazdaság

2015.05.12. 18:36

Csökkenő vagy változatlan törlesztőrészletek

fenyvesi

A banki elszámolásban érintett devizahitelesek 77 százalékánál csökkent vagy változatlan a törlesztőrészlete - mondta a gazdasági bizottság fideszes elnöke a testület keddi ülésén. (MTI)

Rogán Antal elmondta: a devizahitelesek 51 százaléka esetében egyértelműen csökkent, 26 százaléknál nagyjából változatlan maradt vagy kismértékben csökkent a törlesztőrészlet. Kifejtette, hogy a tőketartozás szinte minden esetben komolyan csökkent, már csak azért is, hiszen a forintosításnak köszönhetően ezek a devizahitelesek mentesültek a hitelek átváltási árfolyamánál 17 százalékkal drágább jelenlegi svájci frank árfolyam hatásától. Rogán Antal hangsúlyozta: a devizahitelelesek 23 százalékánál, akiknél a törlesztőrészlet változásának iránya bizonytalan, egy részük már több mint 90 napon túl nem tudja törleszteni a hitelét, egy részüknél a hitelszerződést már felmondták. Ezeknél a hiteleseknél ki kell dolgozni új megoldásokat, mert esetükben már a lakások, a lakhatás védelme a fontos - emelte ki, hozzáfűzve, hogy a kérdés megoldására vonatkozó javaslat akár nyáron a kormány és a parlament elé kerülhet. Rogán Antal kiemelte: az alapvető cél az volt, hogy az elszámoltatás kapcsán a törlesztőrészlet csökkenjen," így raktuk össze a törvényt, erről szólt az elszámoltatás maga".

A bizottság elnöke kiemelte: összesen 744 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek ebben az elszámolási időszakban. A következő szakasz a forinthitelek elszámolása lesz, ebben a szakaszban még 200-250 milliárd forint összeget jelenet majd - tette hozzá Ebből a 744 milliárd forintból 181 milliárd forintot kézhez kaptak az érintettek - mondta Rogán Antal, hozzátéve, ezt az ügyfelek készpénzben vagy átutalással kapták meg. Összesen 563 milliárd forintot számoltak el a tartozásokra vonatkozóan - mondta a bizottság elnöke. Rogán Antal elmondta, hogy az árfolyamgátasok az elmúlt időszak legnagyobb nyertesei, hiszen ők már évek óta alacsony törlesztőrészletet fizettek. Nem véletlenül mondtuk mindig, hogy mindenki, akinek lehet, lépjen be az árfolyamgát rendszerébe - fűzte hozzá. A 172 ezer árfolyamgátas ügyfélnek eredetileg 172 ezer gyűjtőszámla volt, ezek közül gyakorlatilag 147 ezer darab gyűjtőszámla megszűnt az elszámolás során - mondta a bizottsági elnök, hozzátéve, hogy 25 ezer ügyfélnél pedig a gyűjtőszámla összege jelentősen csökkent. Elmondta: a devizahitelesek több mint 90 százalékánál a forintosítás eredményeként a nyilvántartott tőketartozás összege a januári állapothoz képest csökkent, sokaknál kifejezetten jelentősen csökkent - emelte ki Rogán Antal. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a bizottság ülésén elmondta, hogy a bankok a mostani elszámolás során 744,4 milliárd forintot fizettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek. Az MNB alelnöke hozzátette: ebből az összegből 181,3 milliárd forintot kaptak vissza a már megszűnt devizahitel-szerződéssel bíró ügyfelek. Kifejtette: a visszatérített összegből 532,7 milliárd a fennálló tartozásokat csökkenti. Ezen belül 390,5 milliárd forint a rendes, 142,2 milliárd forint a lejárt tartozást csökkenti. A fennmaradó 30 milliárd az árfolyamgátas szerződések gyűjtőszámlákon lévő összegét csökkenti. Windisch László elmondta: a bankoknak 2,1 millió levelet kellett kiküldeni április végéig. Az MNB alelnöke szerint összesen 57 ezer levelet késedelmesen küldtek ki, ezek többségét 5 napon belül adták postára. Az MNB-nek egyedül a Banif Plus bank esetében kellett komoly retorzióval élniük a késedelmes elszámolás, illetve törlesztés miatt fellépnie - mondta a jegybank alelnöke. Az elmúlt években a banki devizahitelek törlesztőrészlete az árfolyamváltozás, a bankok egyoldalú kamatemelése, illetve az árfolyamrés miatt emelkedhettek, a Kúria az utóbbi két tétel kapcsán tette lehetővé a döntéshozóknak, hogy beavatkozzanak a közjogi szerződésekbe – mondta az MNB alelnöke.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában