Húsvéti recept

2024.04.01. 08:49

Fonott kalács: ez az omlós, édes húsvéti finomság sem hiányozhat a nógrádiak asztaláról

Az ünnepi teríték egyik nélkülözhetetlen étele a fonott kalács, amelynek népszerűsége töretlen a nógrádi lakosok körében is.

Nagy Orsolya

A fonott kalács népszerűsége töretlen a nógrádi lakosok körében is

Forrás: mindmegette.hu

A Mindmegette oldalán elárulja, hogyan is készül az igazi húsvéti fonott kalács.

A tésztához nem kell más, mint hatvan dekagramm liszt, hét dekagramm vaj, három dekagramm friss élesztő, vagy hét gramm szárított, egy mokkáskanál só és cukor, négy deciliter tej, illetve két darab tojássárgája. Emellett szükséges előkészíteni még egy kevés lisztet is a nyújtáshoz, valamint a tepsi kikenéséhez egy kis vajat. A kalács tetejére pedig egy evőkanál tej és egy tojássárgája kell majd.

A húsvéti fonott kalács elkészítésének első lépéseként, egy mély tálban elmorzsolunk három evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezt követően mehet bele az élesztő és a cukor, majd a tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót. Ezután hozzá kell szitálni a maradék lisztet, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozni. Amennyiben túl lágy, akkor még lehet hozzá lisztet adni.

Mint írták: a következő lépés során cipót formálunk a tésztában, amelyet kelesztőtálba teszünk, és legalább negyven percig kelni hagyjuk. Ez idő alatt a duplájára kell nőnie.

A kelesztés után egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként mintegy harminc centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat pedig befonjuk, csakúgy, mint egy copfot.

Hozzátették továbbá: a fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe kell fektetni és ruhával letakarni mintegy harminc percre, hogy kelhessen még a tészta. Ezután tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és kétszáz Celsius-fokon húsz-huszonöt percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, ismét megkenjük és visszatesszük még további tíz percre.

A kalács akkor lesz jó, ha szép aranybarna színt kapunk. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy átsült-e. Ha igen, akkor nincs más teendő, minthogy hagyjuk kihűlni a rácson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!