2024.03.30. 16:25
A nógrádiak körében is népszerű: mutatjuk, hogyan készül a klasszikus tormás sonkatekercs
A sonkatekercs régóta nagy hagyománynak örvend, a húsvéti ételek közül pedig az egyik legnépszerűbb finomság.
Nagy népszerűségnek örvend a sonkatekercs is húsvétkor
Fotó: Mindmegette.hu
A Mindmegette oldalán elárulja, hogyan készül ez a klasszikus hideg étel.
A sonkatekercshez szükség van tizenhárom dekagramm vajra, négy evőkanál lisztre, két deciliter tejre, szintén két deciliter főzőtejszínre, sóra, fehérborsra, két evőkanál ecetes tormára, valamint tíz szelet téglalap alakú gépsonkára. Amennyiben megvannak a hozzávalók, kezdődhet az elkészítése. Először is a vajat meg kell olvasztani, majd mehet bele a liszt, amelyet habzásig kevergetünk. Ezután félrehúzzuk a tűzről, és a hideg tejjel, illetve a tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatesszük a tűzre, besűrítjük, végül a sóval és a fehérborssal ízesítjük az így kapott besamel mártást.
Ezt követően a megmaradt vajat habosra kell keverni, amelyhez hozzáadjuk a kihűlt besamelt, a vajat, lletve a lereszelt tormát, majd robotgéppel krémesre keverjük. A tormakrémet érdemes habzsákba tenni, ugyanis így könnyebb csíkokat nyomni a sonkára. Végezetül feltekerjük a sonkát, majd jöhet a díszítés, ízlés szerint akár sajttal, vagy petrezselyemzölddel.