Életmód

2024.02.16. 11:38

Hogy működik? Az egészséges emésztésről beszélt a salgótarjáni szakember

Az emésztés egészséges működéséről beszélt portálunknak Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász.

Nagy Orsolya

Mint mondta, az egyik legnagyobb probléma a mai világban, hogy az emberek túl sokat és túl sokszor esznek, ráadásul nem éppen a legjobb minőségű ételeket, amely rossz emésztést okoz. Emellett a konyha technológia is rossz irányba változott. Minden ételhez túlságosan is hamar akarunk hozzáférni, türelmetlenek vagyunk és persze az egyszerűségre törekszünk. A felsoroltakért pedig nagy árat kell fizetni hosszútávon.

Hozzátette: a felgyorsult társadalom magával hozta az ultra feldolgozott élelmiszereket is, amelyek igen csak ártalmasak és nem tartalmaznak a számunkra hasznos anyagokat, így az emésztés egészséges működése is megszűnik.

Sokan szenvednek túlsúlytól

– Ha az ember végig megy az utcán, látni, hogy mennyire sokan szenvednek túlsúlytól. Ennek ellenére azonban a sejtjeik éheznek, ugyanis az ultra feldolgozott élelmiszerekből nem kapják meg azokat az összetevőket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyektől jól működne a szerveztük. Nem csak a túlsúly a baj, hiszen a legtöbben állandóan kimerültek, fáradtak, nem alszanak jól, sőt sokaknak még a szexualitása is csökken – fejtette ki Kovács Hetti, aki azt vallja, hogy mindig az a legegészségesebb élelmiszer, amely egy összetevőből áll és mi magunk készítjük el otthon.

Mint fogalmazott, sokan nem is gondolnak bele, hogy mennyi minden múlik a megfelelő táplálkozáson. Egy-egy étkezés során ugyanis üzemanyagot teszünk a testünkbe, de nem mindegy, hogy az milyen minőségű.

Nem egyik napról a másikra jelentkeznek a gondok

A szakember azt is elárulta, hogy manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen ételallergiától, érzékenységtől, cukorbetegségtől, vagy emésztőszervi panasztól. Ezek azonban nem egyik napról a másikra jelentkeznek. A legnagyobb probléma pedig, hogy ez már nem csak a felnőtteknél, de a gyerekeknél is jelentkezik. Egyre több gyermeknél diagnosztizálnak például a cukorbetegséget.

– Sokszor tabu téma a széklet is, pedig elengedhetetlen része az egészséges életnek. Volt olyan, amikor egy 3 éves kislány jött hozzám és kiderült, hogy egy héten egy alkalommal ment el nagy wc-re. Szerencsére tudtam segíteni rajta, de ez óriási probléma. Sok felnőtt sem megy el mindennap mosdóba, pedig naponta több alkalommal kellene könnyíteni magunkon. Emellett rengetegen nem tudják azt sem, milyen az egészséges széklet és azt sem, hogy nem kellene megerőltetőnek lennie, könnyen kellene annak távoznia a testünkből – hívta fel a figyelmet az egészségmentor, aki elmondta azt is, hogy a legtöbb betegségnél mindig vissza kell térni az emésztésre, ugyanis anélkül nem lehet gyógyítani egyik problémát sem.

Kovács Hetti kiemelte, hogy fontos a megfelelő folyadékbevitel is, amely nem cukros üdítőből áll. Emellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás is. A felsoroltakat akár fokozatosan is be lehet vezetni az életünkbe és egy idő után, megtérül majd a befektetett munka.

Az egészségmentorral készült podcastünkből olvasóink többet is megtudhatnak az egészséges emésztésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!