Tapasztalatok

2023.11.05. 17:28

Olvasói levél: mi lesz veled egészség?

Id. Győri András mátraszőlősi olvasónk több mint 60 éves tapasztalatait, észrevételeit, megfigyeléseit osztotta meg levelében, amelynek témája az egészségünk és az azt fenyegető környezeti veszélyek.

Nool.hu

Jó 60 éve, hogy a növényvédelemben nagy változások történtek. Növényvédőszerek „rohamai”, a környezetünk élővilágában igen nagy kárt okoztak. Voltak fajok, például a fogoly, amik egyszerűen eltűntek, vagy mások minimálisra korlátozódtak. Bennünket megnyugtattak az arra hivatottak, hogy a növényvédőszerek felhasználásuk után az érintett növényekben felbomlanak, mielőtt étkezésre kerülnének. A legutóbbi kutatások szerint ez nem igaz, mivel a vegyszer mintegy 20 százaléka az étkünkben marad, és rákos megbetegedéseket okozhat. Erről a kutatási eredményről kb. 3-4 éve számoltak be, a DIGI Animal World csatornán. Félő, hogy nem nagy foganatja lesz.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy a rákos megbetegedésekben a világelsők között vagyunk. Erről jut eszembe egy 35 évvel ezelőtti folyóirat cikke, amiben azt olvastam, hogy azon afrikai országokban, ahol a tejporos tej került forgalomba, a rákos betegek száma ugrásszerűen megemelkedett. De az is eszembe jutott, hogy a rendszerváltás után eltűntek a tehenészetek, és az így kialakult kényszerhelyzet bizonyára nagy mennyiségű tejpor behozatalát tette szükségessé. Vajon erre az afrikai jelenségre emlékszik-e még valaki? Még egy tréfa is eszembe jut erről: "Józsi, hisz a tejzsír nincs meg 2,8 százalék! Ne is törődj vele, öntök bele még két zsákkal."

A bajnak ez csak az egyik része. Hallani lehetett már arról évtizedekkel ezelőtt, hogy a tartósítószerek rákkeltőek, de a betiltásuk elmaradt. Pedig megérné, hogy a tartósított élelmiszerek helyett a konzervek és a frissensültek terjedjenek el inkább.

A növényvédelemben pedig komoly technológiai fejlesztést hajthatnának végre, de akár egyszerűt is: például a kapás gyomvédelmet, miként elődjeink tették. És az eredménye: jó egészségünk alapját szolgáló BIO-termékek. Legalább betegeinknek biztosíthatnának BIO-termékből ételt, hogy elősegítsék gyógyulásukat.

Sajnos tapasztalnom kellett azt is, hogy a környezetemben lévő dohányosok jelentős része már 50-60 éves kor között gége- vagy tüdőrák következtében elhunyt. Sok jó barátom is közöttük volt. Nem mondom, erős dohányosok voltak... Félek, hogy országosan is hasonló a helyzet. Kb. 40-50 évvel ezelőtt a hasonló korú dohányosoknál a láb érszűkületére volt inkább panasz, most viszont a rák vált uralkodóvá.

Sajnos, a társadalmunk az anyagiak bűvöletében él, az egészségünk rovására. De szerencsére, beszámolhatok példás történetről is: szintén a DIGI jóvoltából szereztem tudomást arról, hogy egy házaspár nőtagja 50-es éveiben áttételes ráktól szenvedett. Reménytelennek tűnő helyzetükben olyan gyógyászati fogást alkalmaztak, hogy a feleség teljesen kigyógyult betegségéből, amit 20 éves gyógyultsága is megerősít. Gyógyulását az étkezésében történt nagy változásának köszönhette. Ugyanis az ételének 95 százalékát a zöldségek teszik ki, mind a mai napig.

Remélem, hogy az egészségünk mindinkább felhőtlenebbé válik!

Id. Győri András olvasói levele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!