Életmód

2023.10.24. 06:50

Nógrádban is jellemző a felesleges szénhidrátfogyasztás

A tudatos és egészséges étkezés nem újkeletű dolog, ennek ellenére népszerűsége az utóbbi években kezdett igazán teret hódítani magának. Nem feltétlenül a fogyás lehet az egyetlen indoka az egészséges táplálkozásnak – mondta érdeklődésünkre Dénes Glória salgótarjáni személyi edző és táplálkozási tanácsadó.

Nool.hu

Jellemző, hogy kalóriában gazdag, de tápanyagban szegény ételeket fogyasztunk

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Az étkezés nem csupán egy egyszerű szükséglet, hanem egy kifejező és életminőségünket alapvetően befolyásoló tevékenység. Ez a fajta tudatos étkezés segít a különböző betegségek megelőzésében, továbbá a fizikai és mentális egészségünk megőrzésében. De mit értünk valójában a tudatos étkezésen? Egyebek mellett erre kerestünk választ a salgótarjáni szakember segítségével.

– Mióta dolgozik táplálkozási tanácsadóként? Ez a személyi edző hivatás kötelező kiegészítője?

– Lassan két és fél éve foglalkozom ezzel. Kötelezőnek nem nevezném, de az edzés és a helyes táplálkozás kéz a kézben jár. Célravezető, ha az ember mindkét témával kellőképen tisztában van,  hogy ne csak egy félig elkezdett munka legyen.

– Milyen személyes élmény vagy motiváció inspirálta arra, hogy bővítse a szakmai portfólióját?

–  Igazából mindig is szerettem sütni-főzni, kísérletezni egészséges alapanyagokból. Talán azt nevezném fordulópontnak, amikor kiderült, hogy cöliakiás (autoimmun betegség – a szerk.) vagyok, és egy teljesen új étrendet, életmódot kellett kezdenem egyik napról a másikra. Attól kezdve már éreztem, hogy szeretném beleásni magam mélyebben a témába, részletes és teljeskörű tudásra szert tenni. Elsősorban magam miatt, másodsorban pedig azért, mert anno nekem sem volt sok segítségem, így viszont a munkámmal másokat is támogathatok.

– Nehéz betartani egy étrendet?

– Szerintem az új szokásokat és egy rendszert mindig nehéz kialakítani. Persze fontos, hogy milyen az adott étrend, és mi a cél, de aki egy teljesen egészségtelen életvitelt folytat, annak valószínű nehezebb lesz átállni egy összeírt, rendszerezett étrendre. Azt vettem észre, a legtöbben fejben rontják el már az elején. Túlságosan rástresszelnek, egy szenvedésként indulnak neki, úgy pedig elég nehéz hosszú távon véghez vinni. Ha van egy célod és egy elhatározásod, továbbá nem egy drasztikus módszereken alapuló étrendet követsz, nem lesz nehéz betartani.

– Mit gondol a magyar étkezési szokásokról?

– A magyar étkezési szokásokról általánosságban elmondható, hogy kalóriában gazdagok, de tápanyagban szegények. Sok ételnél például megszokásból eszünk még plusz szénhidrátot, pedig anélkül is teljesen jól laknánk. A rengeteg zsír, fűszer mellé viszonylag kevés fehérjebevitel társul. Én egyébként imádom a magyar ételeket és ízeket, de tudom, hol a határ, illetve nem is mindennap fogyasztom őket. Ha már csak a hétköznapokon odafigyelnénk pár dologra, azzal rengeteg változtathatnánk a berögzült, eltúlzott szokásokon. És akkor még a vasárnapi ebéd is belefér a nagymamánál.

– Elsősorban kinek ajánlja az előre megírt étrendet?

– Az előre megírt étrendet leginkább annak ajánlom, aki nem jártas még ezen a területen, vagy éppen sokszor próbálkozott már diétákkal, de az mindig kudarcba fulladt. Napjainkban már rengeteg platformról lehet információkat gyűjteni előre meghatározott étrenddel kapcsolatban, de úgy gondolom, a személyre szabottság, ami a leginkább döntő egy-egy diéta, étrend esetében. Persze vannak jól bevált sémák, de ami másnak jó, nem biztos hogy neked is működni fog.

Szerző: Havas Szonja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!