Zöldebb ünnep

2022.12.23. 12:10

5+1 hasznos tipp a környezettudatos karácsonyért

A szeretet ünnepe is zöldebb lehet, ha jobban odafigyelünk egy-két dologra – hívta fel a figyelmet közleményében a Klímapolitikai Intézet. Tanácsaikat Nógrádban is érdemes megfogadni.

Nool

Kreatív, személyes, szórakoztató és környezettudatos is

Forrás: Shutterstock

Mint fogalmaznak, ahhoz, hogy környezettudatosan éljük meg a karácsonyi ünnepeket, nem kell lemondani az ajándékozás öröméről, a meghitt családi karácsonyi ebédekről, vacsorákról. Kis körültekintéssel, odafigyeléssel könnyedén fenntarthatóbbá tehetjük a szeretet ünnepét is. Íme, néhány hasznos tipp ehhez!

1. Tárgyak helyett ajándékozz élményt! Nem csupán tárgyakat, hanem élményeket is ajándékozhatunk. Ezek lehetnek közösek, de tőlünk függetlenek is, melyeket a megajándékozott nem velünk, hanem éppen egyedül vagy barátaival közösen él majd meg. Az utazások, kirándulások, strandolások, színházi belépők vagy koncertjegyek kétszer is örömet okoznak: szenteste és akkor is, amikor az ajándékot élményre váltja szerettünk.

2. Saját kezűleg készített ajándék. Ha nem szeretnénk drága – olykor haszontalan – ajándékokra költeni komoly összegeket, akkor készítsünk el otthon saját kezűleg az ajándékot. Pénzt és boltbajárós időt is spórolhatunk, ráadásul még a kreativitásunk is fejlődni fog amellett, hogy újrahasznosítással is elkészíthetjük ajándékokat.

3. Nem ciki használtan beszerezni! Használt, de megfelelő állapotú eszközeinket is ajándékba adhatjuk szeretteinknek, ismerőseinknek. Ha nincs használt termékünk, akkor érdemes az online piactereken körbe nézni, mert sok hasznos, használtan olcsóbb és teljesen jó állapotú termék is megtalálható ezeken a felületeken. Spórolunk és a környezettel is jót teszünk.

4. Kreatív, környezetbarát csomagolás. A hulladékok újrahasznosítására remek lehetőség, hogy karácsonykor dekorációként vagy csomagolásként bizonyos hulladéktípusokat felhasználunk. Az interneten rengeteg ötletet kínál erre. Érdemes a „DIY christmas” szavakra rákeresni, és egy új, elképesztően kreatív világ tárul elénk. Ha mégsem találunk kedvünkre valót, válasszunk olyan csomagolóanyagokat, amik lebomló anyagokból készültek!

5. Környezettudatos menü. A legtöbb ünnepről elmondható, hogy sok esetben pazarló. A karácsony alkalmával nemcsak a csomagolási hulladék mennyisége nő meg, hanem az élelmiszer-pazarlás is megugrik. Tudatosabb tervezéssel mindezeken okosan és egyszerűen javíthatunk. Ha lehetőségünk van rá, előzetesen mérjük fel családunk fogyasztási szokásait; vásároljunk helyi termelőtől, csomagolásmentesen; és akár újrafelhasználással is minimalizáljuk a hulladékot!

+1 Komposztáljunk karácsonykor is! A konyhai zöldhulladék mellett több olyan főtt vagy hideg ételünk keletkezik, melyeket a kertben vagy a lakásban lévő komposztálóval újra lehet hasznosítani, úgynevezett komposzthumusszá lehet alakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!