Túra

2023.07.06. 08:58

Elképesztő fotókon mutatta meg a Kohászok útját

Csodálatos fotókat posztolt a napokban a Kalandon elnevezésű túrablog szerzője a Nógrádból induló Kohászok útjáról.

Nool.hu

Csodálatos látvány hazánk egyik legnomádabb túraútvonalán, a Kohászok útján

Forrás: a Kalandon túrablog Facebook-oldala

„Két napban jártam be a Kohászok útja Salgótarján és Arló közötti szakaszát. Az első napot a sok helyen mellkasig érő, csalános és aljnövényzet nehezítette, illetve a pokoli hőség, melyet egyedül a bárnai és az istenmezejei presszó jéghideg söre enyhített” – kezdte beszámolóját az egri túrablogger. Az elképesztő fotókkal gazdagított Facebook-posztból kiderült az is, hogy Istenmezeje és a Szederkény-tető között, alapvetően nyugodt éjszaka töltött el egy sátorban, másnap pedig a „bajnokok reggelije” után korán indult tovább.

A Kalandon.hu blog szerzője így folytatta: „Merőben más volt az érzetem mint az előző nap, sok árnyékos szakasz és hosszú széles erdészeti utak. (...) A kohászok útját, az ország egyik legnomádabb túrájának is szokták nevezni. Ezt én is tapasztaltam: a két napban túrázóval nem futottam össze, sőt, igazából a településeken kívül emberekkel is alig találkoztam, ellenben vadakkal annál inkább. A táj csodálatosan szép, a csend szinte zavarba ejtő, igazi zen túraútvonal, az itt élő emberek pedig hihetetlenül jófejek. Alig várom, hogy valamelyik hétvégén befejezhessem a maradék két napot.”

A Kohászok útja a szakértők szerint hazánk egyik legkülönlegesebb túraútvonala, melyről a Turista Magazin így írt néhány évvel ezelőtt: „A magyar vidék minden fájdalma és szépsége benne van. A tönkretett kohászvárosok sorstalansága porba sújt, de fel is emel, mert megpillanthatjuk a magyar hegyek olyan gyönyörű és érintetlen arcát, amelyről nem is álmodtunk. (...) A mai magyar rögvalóságot mutatja be mindenféle cukormáz nélkül. Érintetlen vidékeken át, olykor nehéz terepen vezet. (...) Aki vállalja az olykor spártai körülményeket, szereti az érintetlen tájakat, az újat, a kihívásokat, életre szóló élményekkel lesz gazdagabb, ha négy, esetleg öt túranap alatt végigjárja a kék sávval jelzett Kohászok útja 117 kilométerét Salgótarjántól Diósgyőrig.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!