Évforduló

2022.12.14. 20:39

Nemtiből az űr felé: tizenhat éves Fehér Anettka Space Projektje

Fehér Anettkára a mai napig sokan emlékeznek, noha jó ideje teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.

Nool

Anettka egy Mig-31-es vadászrepülőgéppel hajtott végre magaslégköri repülést

Forrás: borsonline.hu

Fehér Anettka eredeti szakmáját tekintve orosz-történelem szakos tanár, ám sokan a Budapest TV legismertebb arcaként emlékeznek rá. Az egykori műsorvezető híre gyorsan terjedt az országban miután rendszeresen extrém öltözetben jelent meg csevegőműsorával a képernyőkön, s talán túlzás nélkül állítható, hogy az ország egyik legmegosztóbb figurája volt a 2000-es években.

Fehér Anettka
Fehér Anettka gyermekkori álmát váltotta valóra
Forrás: Youtube

Talán sokan még arra is emlékeznek, hogy a Nógrád megyei Nemtiből származó nő egyik legnagyobb álma az volt, hogy űrhajós legyen, ám ezt végül csak részben sikerült megvalósítani. 

2005-ben addig egyetlen magyarként eljutott a japán kagosimai űrközpontban, majd 2006. december 14-én - kétszeri halasztás után - magaslégköri repülést hajtott végre egy orosz Mig-31-es vadászrepülőgéppel. A gép messze a felhők szintje felett volt, ahonnan bolygónk lenyűgöző látványt, az út pedig egy életre szóló élményt nyújthatott Anettkának.

Az Anettka Space Project néven ismertté vált programban Anettka a világűrt szerette volna megközelíteni, űrutazásnak azonban nem minősült, hiszen nem lépte át a világűr 80-100 kilométeres magasságban lévő határát. A Nógrád megyei híresség a kecskeméti katonai repülőtéren és Oroszországban készült fel az utazásra, majd végül a Nyizsnyij Novgorod melletti katonai repülőtérről szálltak fel.

– Az eddigi híradások szerint feltehetőleg valamivel 30 kilométer feletti magasságot ért el a gép, de a pontos adatok titkosak, mivel az eseményt kísérleti repülésnek nyilvánították. A pálya legmagasabb részén Anettka beszámolója szerint az égbolt teljesen feketének mutatkozott, a repülés pedig közel egy órán keresztül tartott – számolt be még 2006-ban róla az Origo.

Fehér Anettka
Anettka minden bizonnyal életreszóló élményt szerzett a repülés során
Forrás: Youtube

Az Origo korábbi beszámolója szerint a közel 30 kilométeres magasságból lefelé zuhanva - és közben enyhén gyorsítva a gépet - hosszú percekig súlytalansági állapotban közeledtek a föld felé. S bár egy vadászgép kabinjában nem lehet kipróbálni, milyen a mozgás a súlytalanságban, az emberi szervezet ettől függetlenül érzékeli a sajátos állapotot. Más beszámolók szerint Anettka végül a mozgási energiának köszönhetően 45-55 kilométer magasra is feljutott, majd nagyjából 8 percig élhette át a súlytalanság állapotát. Az utazás szervezőitől végül egy bizonyítványt is kapott az ismert nő, amely szerint Anettka gépe „elérte a kozmikus sötétség határát”.

Karrierjét végül egy tragédia törte ketté, ezt követően Fehér Anettka teljesen visszavonult a szereplésektől és üzletasszonyként éli napjait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!