fagyos

2021.01.29. 13:54

Dermesztő élmény: Zabaron rekordot ért a Jégember futása

A hőmérő higanyszála péntek kora reggelre -3 fokig csúszott Zabaron. Az idő így alkalmasnak bizonyult, hogy a Jégember, azaz Szilágyi Zoltán extrém sportoló új rekordot állítson fel a településen. Kevesebb, mint két órával később megszületett az eredmény: a mezítláb történő félmeztelen futás fagypont alatt kategóriában új magyar rekordert köszönthet hazánk.

Veres Edina

Szil‡gyi Zolt‡n, a JŽgember fel‡ll’totta a fŽlmeztelen, mez’tl‡bas fut‡s fagypont alatt kateg—ria rekodj‡t.Egy —ra negyvenegy perc alatt futotta le a kšzsŽg utc‡iban a fŽlmaratoni t‡vot.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Rekord dőlt ismét Zabaron, azonban ezúttal nem a szélsőségesen hideg időjárásnak, hanem egy extrém sportolónak, Szilágyi Zoltánnak köszönhetően.

Még hetet sem ütött az óra, amikor a magyar Jégember rövidnadrágban és mezítláb elkezdte róni a valamivel több, mint egy kilométeres köröket a falu központjában.

Kevesebb, mint két óra múlva Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora kijelentette: Szilágyi Zoltán újabb rekordot döntött a mezítláb történő félmeztelen futás fagypont alatt kategóriában.

– Az extrém sportoló tavaly januárban Mátraháza és Kékestető között valamivel több mint két óra alatt 23 kilométert teljesített. Ezzel felállította a fagypont alatti, mezítelen felsőtesttel frissítés nélküli futás hazai rekordját. Ezt a teljesítményét tovább fokozta azzal, hogy Zabarban a távot mezítláb tette meg és így tudta teljesíteni 1 óra 41 perc alatt a félmaratoni távot – közölte regisztrátor.

Sebestyén István emellett arra is kíváncsi, hogy vajon lesz-e Magyarországon olyan személy, aki felelni tudna erre a kihívásra. Véleménye szerint Szilágyi Zoltántól további extrém teljesítmények várhatók.

Lenkei Alexandra, az extrém futó párja, aki hivatásos mentőtiszt, a rekord felállítása után elmondta: remekül sikerült az erőpróba és úgy látja, hogy minden szövődmény nélkül megúszta a kedvese a rekord felállítását.

Végig követték a futása során
Fotó: NMH

A Jégember a próbatétel befejeztével a Nool érdeklődésére elmondta: a tervei egyike volt ez a nagy kihívás, hiszen csak ennek teljesítésével tud a következő lépcsőfokra lépni.

– Bár kicsit félve és bizonytalanul, de azért egy elszánt harcosként indultam el, és végül sikerült. Az edzés, a befektetett munka és a koncentráció meghozta a gyümölcsét. Hatéves korom óta versenysportolok, húsz éve pedig csak futok. Négy éve láttam, hogy egy holland férfi a világon egyedüliként csinálja ezt. Gondoltam, ha ő képes rá, akkor én is meg tudom csinálni. Persze csakis nagy munkával és alapos felkészüléssel. Ez egy pluszt, egy tartást ad nekem. Ez egyfajta erőpróbát jelent számomra, ezzel mutathatok alázatot és tiszteletet a természet, az időjárás és a környezetem felé. Azt hiszem az ember így kicsit félre tudja tenni az egóját. Úgy érzem minden edzéssel egy kicsit jobb és egészségesebb emberré válok – mondta Szilágyi Zoltán, aki azt is elárulta, hogy azért Zabart választotta a rekord felállításának helyszínéül, mert ezt a települést tartják számon Magyarország „hidegközpontjaként”. Mivel sok napi hidegrekordot mértek már a faluban az extrém sportolóban felmerült a kérdés: hol máshol állíthatna fel egy újabb rekordot.

Mezítláb teljesítette a távot
Fotó: H.Cs. / NMH

Szilágyi Zoltán ezzel a teljesítménnyel még nem valósította meg minden tervét. Amint mondta: a jövőben el szeretne indulni a norvégiai Tromsø városában szervezett futóversenyen, illetve a Déli-sarkvidéken, a Himalájában és a Tajgán is szeretne futni.

Felkeltette a figyelmet a tavalyi Hidegfesztivál

Ferencz Nándor Lajos a község polgármestere elmondta: Szilágyi Zoltán a tavalyi Zabari Hidegfesztivál után kereste meg őt azzal a felvetéssel, hogy a faluban szeretne felállítani egy újabb rekordot.

– A televízióban látta a falunkat, ami felkeltette az érdeklődését. Az ötlete nekem is megtetszett. A tervünk az volt, hogy idén januárban a Hidegfesztiválon fogja végrehajtani ezt az embert próbáló „produkciót”, de sajnos a járványhelyzet miatt nem tudtuk megrendezni az eseményt. Így most, közönség nélkül próbálja megvalósítani ezt a rendkívüli tettet. A hőmérséklet mínusz 2-3 fok, virrad a felhők elmentek és ő mezítláb fut a tűrőképessége határáig a frissen esett hóban, a településünk központjában – mondta Ferencz Nándor Lajos.

Hozzátette: bízik benne, hogy örömmel emlékszik majd vissza a sportoló a Zabarra, ha a többi kitűzött célját is teljesítette a későbbiekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!