Tisztújítás

2022.06.17. 20:35

Tóth Lászlót választották az Európai Cselgáncs Szövetség elnökének

A magyar sportvezető a szervezet tizedik elnöke lett.

Pénteken Bécsben tartotta tisztújító kongresszusát az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU), amelynek tagsága Tóth Lászlót választotta elnöknek.

A magyar sportvezető a szervezet tizedik elnöke lett.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az 51 tagállam közül 49 képviseltette magát az eseményen, amelyen részt vett Marius Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke is.

Az EJU korábbi elnöke, az orosz Szergej Szolovejcsik az ukrajnai orosz invázió miatt tizenöt év után, február végén mondott le tisztségéről, a szövetség ideiglenes elnöke a német Otto Kneitinger lett, aki nem sokkal később jelezte, hogy nem kíván pályázni a tisztségre.

Tóth László negyvenkilenc szavazattal, közfelkiáltással lett az EJU új elnöke, a főtitkár az osztrák Martin Poiger, a főkincstárnok a máltai Envic Galea, a marketingért felelős általános alelnök a német Otto Kneitinger, a szakmai alelnök a horvát Hrvoje Lindi, a képzésért felelős alelnök pedig a svájci Sergei Aschwanden lett.

A magyar sportdiplomata beszédében kiemelte a hagyományok ápolását, megemlékezett az EJU korábbi elnökeiről és két tizedik danos mesteréről, majd hangsúlyozta, fontosnak tartja feleleveníteni az EJU alapszabályában megfogalmazott alapelveket.

A világunk nagyon gyorsan változik, erős alapokra van szükségünk a folyamatos fejlődésünkhöz, és ez az erős alap a hagyományainkból ered. Az EJU 1948-ban alapított szövetség, szervezetünk célja a dzsúdó népszerűsítése Európában, feladatunk az IJF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság politikájának végrehajtása a kontinensen. Az EJU egyesíti az összes európai judokát, elősegíti a nemzeti tagszövetségek közötti kapcsolatokat és védi a sportág érdekeit egész Európában. A dzsúdó több mint sport, a dzsúdó életforma

– fogalmazott az új elnök.

A 62 esztendős Tóth László több mint 24 éve vezeti a Magyar Cselgáncs Szövetséget, 2002 óta volt az EJU főkincstárnoka, egyben a végrehajtó bizottság tagja. Sportolóként a Győri Dózsa, majd az Újpesti Dózsa versenyzőjeként kétszer szerzett felnőtt magyar bajnoki címet a 86 kilogrammos súlycsoportban, az 1985-ös, kobei Universiadén érte el legnagyobb sikerét, ahol az open kategóriában ötödik lett.

Borítóképünkön Tóth László. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában