Töltekezés a Marangos partján

2023.07.16. 09:00

Visken táboroztak, kézműveskedtek a kárpátaljai pedagógusok

A Hagyományok Háza Hálózat-Kárpátalja harmadik alkalommal rendezett helyi pedagógusoknak kézműves tábort július 3–7. között a Marngos-partján, Visken. A találkozó tapasztalatairól Vörös Zsuzsanna, az Intézmény közművelődési szakembere számolt be.

MW

A többnapos kézműves táborban szakemberektől leshették el a kézműves technikákat a résztvevők

Forrás: Hagyományok Háza

Az adott évre kidolgozott kézműves oktatási tematika megkoronázása az intenzív nyári együttlét, a tavaszi-őszi hétvégi foglalkozások kiegészítése, mintegy összefoglalása – summázta a többnapos összejövetel esszenciáját Vörös Zsuzsanna. 

Mint elmondta, a sorban a harmadik tábor fókuszában a nemez, mint anyag állt. A Munkácstól Viskig érkező résztvevők emellett olyan, a környezetünkben található és gyűjthető természetes anyagokkal ismerkedhettek meg, mint a kukoricacsutka, a dió, a japán keserűfű és a bodza, amikből régen a gyerekek zajkeltőket, eszközöket, s játékokat készítettek.

A szakmai munkát Németh Bea, nemezkészítő népi iparművész, a Hagyományok Háza szakoktatója, valamint Dobi Pál, óvodapedagógus, az Intézmény Aprók táncházának állandó kézműves-pedagógusa irányította. 

Ennek megfelelően a táborozók két csoportban dolgoztak folyamatosan, s a legegyszerűbben elkészíthető – óvodában is alkalmazható – tárgyaktól, a bonyolultabb, iskolákban hasznosítható eszközökig jutottak el. Emellett olyan kollégáknak is tudtunk módszertani segítséget nyújtani, akik e tapasztalatokat szakköri vezető munkájukban akár egy egész esztendeig tudják kamatoztatni

– közölte a Hagyományok Háza munkatársa. 

Közösségépítő is volt az idei tábor, amelynek fókuszában a nemez állt
Forrás: Hagyományok Háza

Az egykori koronaváros Fodó Sándor Közösségi Házában zajló foglalkozásokat egyéb programok is színesítették.

 Így a Viski Tájházban tett látogatás, ahol a Viski Folkműhely ifjú zenészeiből verbuválódott Viski Fricskák Népi Zenekar egy kis koncerttel kedveskedett a vendégeknek Becske Adrienn vezetésével, sőt Váradi Enikő meg is táncoltatta a táborozókat. 

Emlékezetes marad Balázs Szvetlána, helyi csuhéfonó, kézműves bemutatója, aki munka közben személyes gondolatait is megosztotta

– emelte ki Vörös Zsuzsanna, hozzátéve, hogy minden bizonnyal szép emlék marad a szalonnasütéssel "ízesített" tábortűz körüli beszélgetés, és Visk híres műemlékének, a XV. században épült református templomnak a megtekintése is.   

A kárpátaljai helyzet ismeretében ez a találkozó – a szakmai-módszertani programok mellett – kikapcsolódást, s lelki töltekezést is jelentett a jelenlévőknek, így a napi program kiegészült a személyes gondok, élethelyzetek megvitatásával, oldottabb kibeszélésével

 – foglalta össze a viski kézműves tábor lényeges hozadékát a szakember. 

A Hagyományok Háza programjairól, eseményeiről az intézmény honlapján és közösségi oldalán lehet tájékozódni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában