Felújítási program

2021.06.27. 13:06

Renoválták Jánosi Gusztáv és Forster Gyula síremlékét

Megújult Jánosi Gusztáv püspök, műfordító Balatonkenesén és Forster Gyula jogi és művészeti szakíró, műemlékvédő Esztergomban található síremléke – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Örökség Intézete és a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság közös felújítási programja során idén már renoválták többek között Szerb Antal síremlékét, valamint Kisfaludy Sándor sírját is – olvasható a közleményben.

„A nemzeti sírkert felújítási tervénél minden esetben figyelembe vesszük az évfordulókat. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy méltó állapotban tartsuk azoknak a nagyjainknak a sírhelyét, akik a magyar nemzet számára maradandót alkottak. Ez nemcsak feladatunk, de erkölcsi kötelességünk is”

– idézi a kommüniké a felújítás kapcsán Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját.

A 180 éve született és 110 éve elhunyt Jánosi Gusztáv püspök, műfordító 1899-től a Kisfaludy Társaság tagja volt. Írói pályáját versekkel kezdte, majd Arany János tanácsára műfordítói tevékenységre tért át. Ő fordította többek között Milton Az elveszett paradicsom című epikus költeményét. Balatonkenesén található síremlékét a teljes pusztulástól mentette meg a Nemzeti Örökség Intézete. A mintegy 7 millió forintos beruházásból az életveszélyesen megdőlt obeliszk statikai megerősítése mellett a teljes síremléket is felújította a NÖRI – emlékeztet az összegzés.

A 175 éve született Forster Gyula jogi és művészeti szakíróként igen sokoldalú történészi és művészeti tevékenységet végzett, elhivatottan dolgozott a műemlékvédelem területén, ezért a NÖRI számára kiemelten fontos volt, hogy Esztergomban található sírja méltó emlékhelye legyen. A síremlék alapvetően jó állapotban volt, így a felújítás során tisztítására és a feliratok aranyozására került sor.

A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal (NEKB) együttműködve minden évben összeállítja éves felújítási tervét.

Ennek részeként 2021 során mintegy 30 nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újít meg mintegy 75 millió forint értékben a kormány támogatásával.

A program során újult meg idén többek között Szerb Antal és Feszl Frigyes síremléke, valamint Kisfaludy Sándor sírja is – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában