nemzetiségi élet

2021.01.07. 16:55

Bolgár kulturális központ épül Budapesten

Bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, a nemzetiségi intézmény várhatóan két-három éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy hárommilliárd forintból – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2021. január 7. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára (j) és Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke a bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ építési telke mellett a IX. kerületi Vágóhíd utcában 2021. január 7-én. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Soltész Miklós a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján közölte: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról – fűzte hozzá. A két kormány októberben hozott döntést az intézmény megépítéséről – ismertette.

Az államtitkár azt hangoztatta, a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet életében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár bejelentette azt is,

a kormány már döntött a bolgár közösség idei támogatásáról; eszerint az ugyancsak a Vágóhíd utcában álló Bolgár Művelődési Ház bővítésére, felújítására 45 millió forint támogatást nyújt.

Soltész Miklós a nemzetiségekkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: ami jó a határon túli magyaroknak vagy a Magyarországon élő nemzetiségeknek, az jó az anyaországoknak is. Mindenkinek az a jó, ha a nemzetiségek békében, kultúrájukat, vallásukat, hitüket, nyelvüket megőrizve élhetnek. A magyar kormány ezt támogatja, és mindig ellent fog mondani azoknak a törekvéseknek, amelyek egy-egy nemzetiségnek vagy nemzetrésznek az eltörlésére irányulnak – mondta az államtitkár.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Templomában tartott liturgia után arról beszélt, hogy a több mint egy évszázada Magyarországon megalakult bolgár közösségnek a nehéz időkben mindig a hite adott erőt.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy elődeik mindig válságos időszakban építkeztek, így 1914-ben, 1916-ban és 1918-ban alapították meg három fontos szervezetüket; a legrégebbi múltú Magyarországi Bolgárok Egyesületét, valamint a bolgár iskolát és az egyházközösséget; ezek azóta is megszakítás nélkül képviselik az itt élő bolgárokat.

Közölte, bízik abban, hogy a Vágóhíd utcában már álló, illetve most épülő bolgár intézmény – a templom, a leendő oktatási központ és a művelődési ház – több évszázadra meghatározza majd közösségi életüket.

Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója azt mondta, elismerés illeti a magyar kormány nemzetiségpolitikáját, amiért a nemzetiségek képviselhetik közösségüket az Országgyűlésben, valamint azért, mert az alaptörvényben rögzítették, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. A nemzetiségek parlamenti képviselete fontos jelzés az anyaországok részére is, ezt jelzi, hogy ennek megteremtése óta Magyarország és Bulgária kapcsolata kiváló és aktív – hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában