ingyenes koncert

2021.01.22. 11:21

A Müpából jelentkeznek online a Pannon Filharmonikusok

Ünnepi, ingyenesen megtekinthető online koncertet ad magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatásával a Müpából a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar pénteken este.

Pannon Filharmonikusok Löffler Péter 2:110 Credit Dunántúli Napló

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A fővárosi kulturális intézményben annak megnyitása óta bérletes koncertsorozattal szereplő Pannon Filharmonikusok közleményükben azt írták, hogy a zenekart az ünnepi hangversenyen Varga Gilbert vezető karmester vezényli, de Bogányi Tibor vezető karmester is színpadra lép – őt most csellóművészként köszöntheti a közönség.

A zenekar Bánfalvi Zoltán Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra című művét adja elő ősbemutató keretében.

A mű – amelyet Bogányi Tibor felkérésére írt a szerző 2016-ban – a cselló hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját aknázza ki a közlemény szerint. A darab stílusa neoromantikus, számos utalással a jazzre és a filmzenére. Egy nagyzenekarban aktívan dolgozó, klasszikus zenei muzsikus-szerző modern műve.

Az estet Bartók és Kodály szellemi örökösének tartott

Veress Sándor Threnos – in memoriam Bartók Béla című műve nyitja.

Veress a Bartókot, Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít, fontos tanítványa és kollégája Bartóknak és Kodálynak. 1945-ben, Bartók halála után mások mellett őt is felkérték, hogy komponáljon zeneművet az alkotó emlékére. A lassú karakterű, felettébb melankolikus zenekari darab erőteljes letargiát és elhagyottságérzetet közvetít, nem Bartókot, az örök értékű etalont szemléli, sokkal inkább a hiányát énekli meg, egy véres borzalmak közepette romba döntött Magyarországot.

Bartók Béla Divertimento című műve szintén szerepel az est műsorán,

amelyet a Bázeli Kamarazenekar karmesterének felkérésére készített a zenekar számára. A vonószenekarra készült mű eredetileg a Concerto címet kapta volna, de Bartók végül a Divertimento, azaz szórakoztató zene megjelölést alkalmazta rá.

Az estet Kodály Zoltán Galántai táncok című műve zárja.

Kodály 1933-ban már a Psalmus Hungaricus, a Székely fonó, a Háry János és a Marosszéki táncok sikerei után felkérésre komponálta ezt a művét, a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 80. évfordulójára. Kodály ekkor már világosan ismerte és terjesztette a magyar népzene és a verbunkos zene eredetének és ősiségének eltérését, és jelentős erőfeszítéseket tett, hogy magyar zeneként az autentikus magyar népzenét ismerjék a 18–19. századi prímások zenéje helyett. Ennek ellenére a Galántai táncok éppen a hajdani galántai virtuózoknak állít emléket: azon magyar zenészeknek, akik a Filharmóniai Társaság alapításának idején a maguk helyén és a maguk tudásával szolgálták a magyar zenekultúra ügyét.

A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója díjmentesen tekinthető meg a Müpa honlapján, YouTube-csatornáján, valamint a zenekar pfz.hu honlapján és YouTube-csatornáján egyszeri alkalommal, pénteken 19.30 órai kezdettel.

Borítókép: Pannon Filharmonikusok / Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában