Tradíciók és reflexiók

2020.03.14. 07:24

A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeit mutatják be

A Hagyományok Háza tárlatának fókuszában az együttes jelmezei állnak, a közönség egy másfél évtizedes alkotói folyamatnak lehet részese a jelmez- és kosztümtervezők munkáján keresztül.

Félidejéhez érkezett a Corvin téri székházban rendezett Tradíciók és reflexiók című kiállítás.

„A jelmeztervező számára a Magyar Állami Népi Együttessel való közös munka különleges lehetőségeket nyújt, ugyanakkor egyedi kihívásokkal tarkított feladat is” – olvasható a Hagyományok Háza kiállításának beharangozó anyagában.

A január végén megnyílt bemutató hamar népszerű lett, ami részben a nagy múltú együttesnek, részben pedig a két kiváló jelmeztervezőnek, Furik Ritának és Szűcs Editnek köszönhető.

„A kiállítás ötlete Mihályi Gábortól, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjétől származik. A szakember a Furik Ritával és velem töltött másfél évtizedes munka eredményét kívánta a nagyközönséggel megosztani” – mondta Szűcs Edit.

„Volt némi tapasztalatom a jelmezek kiállításáról: nem szabad a nézőkhöz karnyújtásnyira hozni, hiszen a színpadi műfaj egyedi sajátossága a nézőktől való távolság. Ennek alapján a színpadi jelmezeket a szemlélődő fölé, – a Liszt-mozaikokból ismert díszletelemekre – posztamensekre emeltük. A saját kollekcióm darabjai, amelyek reflektálnak a jelmezekre, viszont testközelbe kerültek. Az alkotómunka során a jelmeztervezőben mindig felvetődik egy – a már meglévő jelmezek által inspirált – gondolat: úgy határoztam, hogy e továbbgondolt jelmezeket el is készítem. E tanulmányöltözékek az adott darabból indulnak ki, de már iparművészeti alkotásnak számítanak” – tette hozzá a jelmeztervező.

Szűcs Edit elmondta, két kompozíció különösen kedves neki, ezek közül az egyik a Földön apám fia volnék című produkció, hiszen ezzel kezdődött együttműködésük az együttessel.

A Földön apám fia volnék produkció jelmezei
Fotó: Dusa Gábor

„Újszerűnek tűnt, hogy a művészeti vezető stilizált jelmezekben állította színpadra az autentikus táncokat. Ekkor alakítottam ki azt az elvonatkoztató módszert, amely a sötétebb foltokat feketére, a világosabb foltokat fehérre fordította le. Ez a fekete-fehér stilizált világ első látásra meghökkentő volt, de tökéletesen megtartotta a népviselet illúzióját” – fogalmazott Szűcs Edit, akinek másik kedvence a már említett Liszt-mozaikok előadás, amelynek tervezésében már a digitális technológiát alkalmazhatták amellett, hogy visszaadták a kor hangulatát.

A Liszt Mozaikok jelmezei is láthatók a kiállításon
Fotó: Dusa Gábor

Az érdeklődők a tárlat nyitvatartásáról a Hagyományok Háza honlapján találnak bővebb tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!