irodalom határokon át

2018.02.26. 18:30

Maratoni felolvasással emlékeztek Wass Albertre

Február 23-24-én országszerte sokan csatlakoztak a 25 órás felolvasómaratonhoz, amelyet immár tizenegyedik alkalommal rendeztek meg.

A kezdeményezés tizenegy évvel ezelőtt indult útjára, bár akkor még rekordkísérletnek szánták, mára hagyománnyá nőtte ki magát. Az erdélyi író születésének 110. évfordulóján még a tengerentúlon is csatlakoztak a rendezvényhez.

Vas megyében például Szalafőn rendeztek felolvasást. Igaz, Wass Albert születésnapjáról emlékezik meg a felolvasás, de a rendezők örömmel fogadtak bármilyen irodalmi művet. A veol.hu beszámolója szerint a péntek este hattól szombat este hétig tartó rendezvényen állandóan olvasott valaki. Volt, aki Wass Albert műveiből hozott részletet, volt aki Piszkos Fred kalandjait osztotta meg a többi résztvevővel, de hallhattunk fejezeteket tiniregényekből is. Több mint hatvan ember vett részt az Őrállók Alapítvány eseményén. A környező falvak iskolásai, színjátszó körei is csatlakoztak hozzájuk, ki-ki a maga kedvére való olvasnivalóval.

– A mindennapok során nem foglalkozunk eleget az irodalommal, ezért egy ilyen esemény feltölti a lelket. Emellett persze célunk a magyar értékek megőrzése, az irodalmi alkotások és hagyományok tovább adása is.- tudtuk meg Balek Bernadettől, a rendezvény egyik szervezőjétől. Az est végén, Kapornaky Gyula, az Őrség költőjének Kökényvirág vagyok című verseskötetéből olvastak fel.

Az erdélyi író születésnapja alkalmából rendezett eseményhez évről évre számos település csatlakozik, idén 58 helyszínen tartottak felolvasást a Kárpát-medencétől New Yorkig. Az esemény szervezői közösségi oldalukon a rendezvényről azt írják: a Szépirodalmi Ünnep egyaránt szolgálja a hagyatékunk megidézését, a magyar szellemiség újjáéledését és az összetartozásunk megélését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában