a távoli kedveshez

2017.11.13. 12:59

Új művek alkotására inspirálnak

Önálló, új művek alkotására kiírt zeneszerzőversennyel bővül a 19. Beethoven Budán Fesztivál, amely 2018. május 1. és 7. között várja az érdeklődőket koncertekkel és házi muzsikálásokkal.

Budapest, 2017. május 3. Hollerung Gábor vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án. Mellette Záborszky Katariina hegedûmûvész, a Budavári Önkormányzat kadenciaversenyének gyõztese. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A zeneszerzőversenyre 2018. március 14-én 12 óráig várják a pályaműveket, a megmérettetés összdíjazása 6 ezer euró. Az első helyezett háromezer, a második kétezer, a harmadik ezer euró díjazásban részesül – mondta el Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Nevezni önálló, új, eddig nem előadott zeneművel lehet, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa – közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a pályaműveket elbíráló zsűri tagja, hozzátéve: elsősorban kamaraműveket várnak.

A 7-12 perc hosszú pályamű apparátusa kötelezően zongora, valamint hegedű, brácsa és cselló, a vonós hangszerek közül legalább egy kötelező, de akár mindhárom szerepelhet. A hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, elektronika nem használható. A jeligés műveket elektronikusan kell elküldeni a [email protected] címre a pályázó szermélyes adataival együtt.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagja Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Oláh Kálmán dzsessz zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Mácsai János. A zsűri a döntését legkésőbb 2018. március 26-ig nyilvánosságra hozza.

A díjazott művek – az eredeti dalciklussal együtt – a fesztivál május 2-i koncertjén hangzanak majd el. A fesztivál a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődik majd a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban, ahol a C-dúr mise hangzik el. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két ingyenes koncertjén ifjú tehetségek lépnek színpadra a Jókai Anna Szalonban és a Budavári Városházán, a Várkert Bazárban Beethoven-inspirálta feldolgozásokat mutat be a Jazzical Trio. Oláh Kálmán és a Budafoki Dohnányi Zenekar jazz-improvizációkkal várja a közönséget a MOM Kulturális Központban, Fülei Balázs, Lesták-Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit. A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amely a Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertje lesz az Orfeo Zenekar előadásában.

Nagy Gábor Tamás elmondta: terveik szerint a Tabán moziban vetítéssorozatot indítanak, amelyen Beethoven életéről készült filmeket mutatnak majd be. Emellett felhívta a figyelmet a házi muzsikálásokra, amelyeknek I. kerületi nagypolgári lakások adnak majd otthont azzal a céllal, hogy szélesebb társadalmi befogadó közeget teremtsenek az eseménynek – fogalmazott.

Borítókép: Hollerung Gábor vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án.

MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában