Nem lehet kettős mércét alkalmazni

2024.04.12. 15:36

Varga Mihály: az Ukrajnának folyósított támogatást nyomon kell követni (videó)

A tárcavezető szerint az Ukrajnának juttatott forrásokkal kapcsolatban ugyanolyan fegyelmezett gazdálkodás szükséges, mint minden más uniós forrás esetében.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport luxembourgi ülésén 2024. április 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Magyarország fontosnak tartja az Ukrajnának folyósított támogatás felhasználásának fegyelmezett és szigorú ellenőrzését, nyomon követését - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.

Varga Mihály, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: 

az Európai Bizottságnak törekednie kell arra, hogy az Ukrajna újjáépítésére és reformjainak támogatására megítélt 50 milliárd eurós forrás felhasználása fegyelmezett legyen, a pénz megérkezzen, és kizárólag arra használják fel, amire azt az EU biztosította.

Nem lehet kettős mércét alkalmazni ebben a kérdésben: ezeket a pénzeket nyomon kell követni és ellenőrizni kell. Az Ukrajnának juttatott forrásokkal kapcsolatban ugyanolyan fegyelmezett gazdálkodás szükséges, mint minden más uniós forrás esetében - jelentette ki.

A miniszter elmondta, a tagállamok üdvözölték, hogy az Európai Beruházási Bank (EBB) beemelte prioritásai közé a biztonsági és védelmi célú projektek megvalósításának finanszírozását. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország a békés megoldásokat részesíti előnyben, de tudomásul veszi, hogy a helyzet jelenleg nem a béke, hanem inkább az eszkaláció irányába tart. Kiemelte: Magyarországnak szüksége van arra, hogy a védelmi ipart fejleszteni tudja. A meglévő bruttó két százalékos GDP-arányos kiadásokat növelni szeretné - tájékoztatott.

Magyarország álláspontja az, hogy az Európai Beruházási Bank részvételének nem szabad az ukrajnai fegyverellátás eszközévé válnia, hanem Európa védelmi képességeinek megerősítéséhez kell hozzájárulnia

 - fogalmazott a pénzügyminiszter, majd hozzátette: arra kell törekedni, hogy a pénzügyi támogatások jó célt szolgáljanak. Magyarország fegyverek szállítását továbbra sem támogatja - szögezte le.

Varga Mihály kijelentette: Európa biztonságát meg kell erősíteni. Ennek kapcsán emlékeztetett: Magyarország évek óta egyedül, külső támogatások nélkül látja el a schengeni határok védelmét, ami ez idáig mintegy 700 milliárd forintot tett ki. Magyarország olyan uniós finanszírozást vár, amely a határvonal megerősítését és további védelmét fogja biztosítani - húzta alá.

Az Európai Parlament által előző nap elfogadott uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban azt mondta, 

a paktum zsarolásra használható, "nyilvánvalóan ez is a célja".

 Magyarország számra elfogadatlan a migrációs paktum - szögezte le.

"Európai parlamenti nyomásra sem fogjuk elfogadni, hogy mások döntsék el, hogy kikkel élhetünk együtt" - fogalmazott.

Szavai szerint elfogadhatatlan az is, hogy nem teljesítés esetén egy húszezer eurós büntetést is tartalmaz a csomag. Ez azt a célt szolgálja, hogy pénzügyileg is megzsarolhassák a tagországokat - mondta. Minden lehetséges eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a paktum felülvizsgálata és elutasítása megtörténjen - tette hozzá nyilatkozatában Varga Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában