Vadászati világkiállítás

2021.10.09. 11:39

Az állatvédelem és a vándormadarak kerülnek reflektorfénybe szombaton

Pénteken csaknem 40 ezren látogattak el a világkiállításra, amivel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte a 370 ezret, az országos programsorozaton pedig már több mint 1 millió 120 ezren vettek részt – közölte a világkiállítás sajtóirodája.

Kiemelték, szombaton az állatvédelem és a vándormadarak világnapja kapja a főszerepet az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon.

A sajtóiroda tájékoztatása alapján hétfőn folytatódó Fátyol Iskolaprogram első két hetében csaknem 38 ezer diákot láttak vendégül a világkiállításon, a regisztrált diákok száma pedig meghaladja a 60 ezret.

A Jószolgálati Programban a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztrációt követően díjmentesen látogathatják a világkiállítást, és eddig több mint 1500 belépőt igényeltek a program keretében – olvasható a közleményben.

A szervezők a Hungexpóra érkezőknek továbbra is javasolják a közösségi közlekedés használatát és az elővételes jegyvásárlást.

A B és E pavilonban folytatódik a legnagyobb hazai agrár-mezőgazdasági vásár, az OMÉK. A rendezvény a világkiállításra szóló jeggyel látogatható.

Az E pavilonban Kovács Lázár séf látványkonyhájában ismét vadgasztronómiai különlegességek készülnek.

A B pavilon színpadán 19 óráig meseolvasás, a Heveder Banda koncertje, partiumi néptáncelőadás és divatbemutató, végül pedig székelyföldi zenészek szórakoztatják az érdeklődőket.

Az A pavilonban, a World Conservation Forum színpadán Állatvédelmi Napot rendeznek.

Napközben a legaktuálisabb témák szerepelnek a napirenden, például a zoomuzikológia (Fekete Sándor György), a veszélyes kutyák rehabilitációja (Daróczi István és Sándor Ferenc Alex), valamint az állat- és emberbántalmazás összefüggései (Vetter Szilvia), de hallható lesz egy beszélgetés a zoofíliáról (Kapin Richárd) is.

A nap zárásaként a vegán állatvédelem és a vadászat „nézeteltéréséről”: a vadászat létjogosultságáról, az ember szükségleteiről, az egyes vadászati módszerekről és a kilőtt kóbor állatokról beszélget Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője és Csejtei Tamás, a Fishing & Hunting csatorna vadászati igazgatója.

A nemzetközi pavilonban, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) standján a Vándormadarak Világnapja (WMBD) alkalmából 11 órától beszédet mond Marghescu Tamás, a CIC vezérigazgatója és Magyar Gábor, a világkiállítás szakértője, Jacques Trouvilliez, az AEWA főtitkára pedig videóüzenetben köszönti az esemény résztvevőit.

A Vándormadarak Világnapja az AEWA kezdeményezése, amely a vándormadarakra és a védelmükre irányuló nemzetközi együttműködés szükségességére kívánja felhívni a figyelmet – olvasható a közleményben.

A D pavilonban 14 órától véreb-, illetve angol véreb mesterkurzus kezdődik. 13 óra 30 perctől vadászkürt bemutatóval várják a látogatókat.

A szombati Vadász talk show vendégei 15 órától Csejtei Tamás, a Back II Black basszusgitárosa, a Fishing & Hunting csatorna vadászati igazgatója és Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, a világkiállítás nagykövete lesz. A D pavilon műsorát 16 órától divatbemutató, 17 órától pedig Hungarikum Gálakoncert zárja.

A hagyományos vadászati módok bemutatói folytatódnak az F pavilonban, ahol az érdeklődők továbbra is kipróbálhatják az íjászatot és az elöltöltő puskával való lövést.

Somogy megyében, a Nagysalléri Gazdálkodási és Turisztikai Központban Trófeák és vigasságok jelszóval családi napot rendeznek a Lábodi erdőben.

19 órától Nimród vadászai – Hunor és Magor csodálatos vadászata címmel tradicionális vadász bemutató és országos huszártalálkozó kezdődik a Fedeles Lovardában.

Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny. 10 és 19 óra között várja a látogatókat az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás is.

Ezek is érdekelhetik