költségvetés

2019.07.13. 11:00

Tállai: 80 milliárd forintos adócsökkentést hoz a jövő év

Összességében 80 milliárd forintos adócsökkentést hoz, hogy az Országgyűlés pénteken elfogadta a 2020-as központi költségvetést, valamint a jövő évi adóváltozásokat – nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A terhek enyhítése mellett legalább annyira fontos, hogy az adminisztrációs feladatok mérséklése nyomán jövőre számos adófizető dolga egyszerűbbé válik, kevesebb időt kell majd az adóügyek elintézésére fordítani – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.

Tállai úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok tulajdonképpen ismét egyedül maradtak a családokat és a gazdasági növekedést támogató adórendszer kialakításának munkájában – írja a lap.

„Az ország gazdasági adatai kiválóak, emelkedik az életszínvonal, egyszerűbben érvényesülhetnek a vállalkozások. Nehezen érthető, hogy a balliberális ellenzék ilyen helyzetben is az adóemelésen, megszorításon gondolkodik”

- mondta a pénzügyminiszter helyettese.

Hangsúlyozta: amíg a Fidesz-KDNP többség dönthet az adószabályokról, megmaradnak a családokat segítő passzusok, s nem lesz sem adóemelés, sem ingatlanadó.

A családvédelmi és gazdaságvédelmi akciók közé tartozik – többek között -, hogy

 • életbe lép a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentessége,
 • a szálláshely-szolgáltatások áfájának 18-ról 5 százalékra csökkentése,
 • a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűntetése
 • , összeolvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék,
 • Uniós kötelezettség nyomán növekszik a cigaretta jövedéki adója,
 • és a magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek a munkavállalóik után 15 százalék ekhót kell fizetniük.
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!