szja

2019.02.06. 06:17

Míg a bevalló másképp nem rendelkezik, marad az egyházi 1%

Amíg az adózó nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet, vagy korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja, az adóhatóság a 2018-as szja felajánlást veszi automatikusan figyelembe.

Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Faludi Imre

Az egyházak javára tett 1 százalékos szja felajánlást 2018 óta automatikusan figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), egészen visszavonásig vagy változtatásra irányuló nyilatkozat benyújtásáig – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Hozzáteszik: aki tehát nem akar változtatni döntésén, nem kell újra benyújtania rendelkezését.

Hangsúlyozzák, hogy

az automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik, javukra minden évben rendelkezni kell.

Az egyházak esetében május 20-ig, egy alkalommal van lehetőség arra, hogy az adózó 2018-ban tett rendelkezése helyett újabb technikai számos kedvezményezettet jelöljön meg, vagy nyilatkozatát visszavonja. Ha valaki nem szeretne élni a több évre szóló nyilatkozat jelentette könnyítéssel, akár minden évben benyújthatja a bevett egyházra szóló nyilatkozatot.

Aki tavaly tett nyilatkozatát idén nem kívánja módosítani, üresen kell hagynia a nyilatkozati lapon a kedvezményezett technikai száma, neve mezőket,

ha pedig módosítani akarja, fel kell tüntetnie az új kedvezményezett technikai számát a megfelelő mezőben.

Aki tavalyi nyilatkozatát idén visszavonná, mivel most nem kíván technikai számos bevett egyházra nyilatkozni, korábbi nyilatkozatát visszavonhatja a nyilatkozati lapon is. A tavalyi rendelkezés visszavonása után idén már nem lehet megjelölni másik egyházat.

Az szja 1+1 százalék felajánlási rendszerének alaptézise továbbra is az, hogy

egy felajánlási időszakban, kedvezményezetti szféránként (civil szféra, technikai számos szféra) csak egy-egy nyilatkozat nyújtható be.

Ezt a szabályt kell alkalmazni a módosítás lehetőségére is, tehát módosítani is csak évente egy alkalommal lehet a korábbi rendelkező évben érvényes bevett egyházi nyilatkozatot – írja az adóhatóság.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában