Nagylelkű

2023.10.04. 12:19

Krausz Ferenc egy német rádiónak elmondta, mire költi a Nobel-díj pénzjutalmát

A teljes összeget jótékonyságra fordítja. Nem először mond le a kiérdemelt jutalomról.

Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus sajtótájékoztatóra érkezik Münchenben 2023. október 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szilágyi Anna

A Svéd Királyi Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint 2023-ban Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért – így Karikó Katalin orvosi Nobel-díjával együtt kettőre nőtt az idei magyar díjazottak száma.

A kutató a Deutschlandfunk rádióadásában azt is elárulta, hogy mire költi a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat – szúrta ki a Portfolio. Mint írták, idén 11 millió svéd koronával, vagyis mintegy 368 millió forint jutalommal jár az elismerés. A fizikai Nobel-díjat hárman kapták megosztva, így ők fejenként 122 millió forinthoz jutnak hozzá – írja az Index.

A teljes összeget jótékony célra fordítja.

A kutató másfél évvel ezelőtt alapította meg a Science 4 people nevű egyesületet, amely a tudományos élet képviselőinek összefogásával segíti az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú embereket. Krausz azt mondta, a Nobel-díjjal járó teljes jutalmát a szervezetnek adományozza.

Tavaly Kárpátalján is járt, háromszáz iskolás távoktatására alkalmas informatikai rendszert és más adományokat juttatott a helyieknek. A kutató korábban is kapott pénzdíjjal járó elismeréseket, ezeket szintén a szervezetnek adta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában