Friss hírek

2017.08.28. 09:17

Ünnepélyesen is megnyitották a nevelők tanévét

SzP

 

[caption id="" align="alignleft" width="1024"] Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Becsó Zsolt, Horváthné Tajti Ágnes, Somogyiné Quallich Lenke, Simon Tibor, Torják Mária, Simon Gusztáv és Koós Istvánné[/caption]

Péntek délelőtt tartották a Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában lévő oktatási intézmények vezetőinek tanévnyitó értekezletét a Megyeháza dísztermében. Az esemény két részből állt – egy ünnepélyesből, illetve egy szakmaiból. Az első felében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt elismerő oklevelet vehette át Horváthné Tajti Ágnes pedagógus (képünkön). Ezt követően pedig a nyugdíjba vonuló, illetve leköszönő intézmény- és tagintézmény-vezetők köznevelésért, diákokért tett áldozatos munkáját köszönték meg. A rendezvényen Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, illetve Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mondta el az alkalomra szánt gondolatait.

 Salgótarján. A konferencia nyitányaként Simon Tibor köszöntötte a megjelenteket.

– A hét elején egy újabb tanév vette kezdetét. A fennhatóságunk alá tartozó összes intézményben jelen vannak már a kollégák, akik izgatottan várják a nebulókat, díszítik a tantermeket, készülnek az elsősök fogadására. Azt gondolom, ez egy nagyon szép időszak minden egyes iskola életében. Annak érdekében, hogy szeptember elsejétől valóban boldog, felhőtlen, gyermekzsivajjal teli létesítmények alakulhassanak ki, azért nagyon sokan és nagyon sokat dolgoztak. Elsősorban szeretném megköszönni az intézményvezetőknek és a pedagógusoknak azt az áldozatos tevékenységüket, amelyet a nyár folyamán ennek érdekében végeztek – ezen gondolatok jegyében nyitotta meg Simon Tibor a 2017/2018-as tanévet.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] A fennhatóságunk alá tartozó összes intézményben jelen vannak már a kollégák, akik izgatottan várják a nebulókat, díszítik a tantermeket, készülnek az elsősök fogadására – hangsúlyozta Simon Lajos, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója[/caption]

Mindezek után Becsó Zsolt szólt az értekezlet résztvevőihez. Beszédében elhangzott, hogy rengeteg család számára teher az iskolakezdés. Ezen nehézségekben próbál az állam segítséget nyújtani. Hangsúlyozta, soha annyi ifjonc nem jutott még ingyenes tankönyvhöz, illetve étkezési lehetőséghez, mint ebben a tanévben fog. Az előbbit több mint egymillió nebuló kapja meg költségmentesen. A kormány az első évfolyamtól egészen a kilencedikig terjesztette ki mindezt. Gyerekenként ez közel 12 ezer forint megtakarítást jelent.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a tankönyvkiadás és -ellátás már állami feladat. Így azt lehet mondani, hogy azok is sokat spórolnak, akik ilyen formában nem jutnak ingyenesen a szükséges eszközhöz. Sikerült ugyanis elérni, hogy a magáncégek ne nyerészkedjenek ezen.

A képviselő kiemelte, minden eddiginél többet fordítanak a gyermekek étkeztetésére is. Ez jövőre mintegy 79 milliárd forintos összeget foglal majd magába.

Összehasonlítva a 2010-es adatokkal majdnem megháromszorozódott ez az „érték”. Emellett ősszel, télen, tavasszal és nyáron – tehát az oktatási szünetekben – a rászoruló ifjoncok szüleinek lehetőségük van arra, hogy a helyi jegyzőnél igényeljék a térítésmentes ellátást. Ez egész Európában példaértékűnek számít.

Megjegyezte, szintén a gondviselőket helyzetét könnyebbíti, hogy augusztusban korábban érkeznek a következő havi támogatások. Nagy segítség továbbá az Erzsébet-program is, amelyhez a tankerületből többen is kapcsolódtak. Ennek keretein belül 26 ezer csemete üdült a nyár folyamán.

Becsó Zsolt jelezte, országos szinten közel ötven településen zajlik iskolafejlesztési program. Ennek köszönhetően tantermek újulnak meg, továbbá komplett oktatási intézmények létesülnek. Ez érinti Nógrád megyét is, hiszen Pásztón, Rétságon, illetve Szécsényben tanuszoda fog épülni, Balassagyarmaton folyamatban van, Bátonyterenyén pedig már évekkel ezelőtt megvalósult mindez. Megyeszékhelyünkön is létrehoznak egy ötvenméteres medencét. A működtetése nem fogja terhelni a várost, ugyanis ennek költségét öt évre magára vállalta az állam.

Az országgyűlési képviselő közölte, ősszel tovább nő a pedagógusok bére. 2013 és 2017 között átlagosan ötvenszázalékos emelést sikerült elérni, szeptembertől pedig újabb 3,5 százalékosra számíthatnak a nevelők.

Becsó Zsolt végezetül elmondta: mindezekből kiolvasható, próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a magyar nebulók a lehető legjobb oktatásban részesüljenek, illetve kiváló körülmények között tanulhassanak.

Ezt követően furulyajátékokból, továbbá néptáncokból összeállított műsort láthatott a nagyérdemű. Mindezek után Horváthné Tajti Ágnes vehette át elismerő oklevelét, amelyet Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ítélt meg számára. A kitüntetést Becsó Zsolt és Simon Tibor adta át.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Furulyajátékokból és néptáncokból összeállított műsort láthatott a nagyérdemű[/caption]

Hagyományosan szép és megható része a tankerületi rendezvényeknek az előző tanév végén elköszönő és nyugdíjba vonuló intézményvezetők méltatása. Idén négy volt igazgatót köszöntöttek. Elsőként Koós Istvánnét, aki a Pásztón található Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthonban látta el feladatit. Őt Torják Mária, a Bárnai Általános Iskola nyugalmazott irányítója követte. A nyilvánosság elé szólították, Somogyiné Quallich Lenkét is, aki a Kodály Zoltán általános iskolában hosszú éveken át tevékenykedett. Végül, de nem utolsó sorban Simon Gusztávot, a mátranováki Fekete István tagiskola vezetőjét is szép szavakkal illették.

Az ünnepség zárásaként pedig azok kaptak elismerő oklevelet, akik úgy döntöttek, hogy más tevékenységi körben folytatják pályafutásukat.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!