labdarúgó eb

2021.06.19. 10:12

Eufória és összetartozás: pszichológust kérdeztünk a szurkolás lélektanáról

Klinikai szakpszichológust kérdeztünk a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán, hogy a drukkerekre miért is van jó hatással a közös szurkolás.

Sz. R.

Fotós: Szigetváry Zsolt

Fotós: Szigetváry Zsolt

Mindenki tudja, hogy előny hazai pályán játszani egy csapatnak, de hogy pontosan miért is – és itt nemcsak az ismert pálya, stadion, gyep jelent könnyebbséget, bár az sem elhanyagolható, főleg ha a helyi klímát is tekintetbe vesszük – hanem igazán izgalmas az emberi tényező, a szurkolók jelenléte, hatásuk a játékosokra, a teljesítményükre – mondta Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus, aki hozzátette: szakmájában úgy mondják, hogy facilitáló, energetizáló, teljesítménynövelő hatása van a drukkerek buzdításának.

A szakember szerint a szurkolói táboron belül érződnek először is olyan hatások, amik az együttes élmény fogalmával azonosíthatók.

– Ebben a szociális közegben az ember úgy érzi az övéi között van, egy közös cél, elköteleződés, hit köti össze őket, együtt osztoznak örömben, csalódottságban. Szurkoló és szurkoló között itt és most nincs különbségek, idegen emberek a barátaink lesznek, mert ugyanazt a zászlót lengetik és ugyanazt a rigmust skandálják. Az egyén úgy érzi, hogy egy nagy és

fontos egész részesévé válik a tömeggel, erőt érez, bátorságot, áhítatot. Mindannyiunknak vannak ilyen szükségleteink, ez

tulajdonképpen a valahová tartozás érzése – fogalmazott Szabóné Koós Ibolya.

A klinikai szakpszichológus kifejtette, hogy a szurkolók és a csapat között egy különleges kapcsolat tud kialakulni, amely olyan lélektani jelenség, amely semmi mással nem összehasonlítható. A tömeg hangereje ösztönözni tudja a játékost az

önmagát meghaladó teljesítményre. A gólöröm, az extázis, a boldogság érzése is megsokszorozódik ebben a gigantikus közegben. Módosult tudatállapotnak, egyfajta csúcsélménynek fogjuk fel. Figyelemre méltó, hogy még a mérkőzés eredménytől függetlenül is ugyanaz lehet az élmény. Így jöhet létre a pályán az ember feletti teljesítmény, a lelátókon az emberfeletti érzés. Így történhet meg, hogy egy sportesemény sportolónak és szurkolónak élete egyik legszebb napjává tud válni, amin keresztül lelki egészségünknek is javul, felfrissülünk, átszellemülünk egy nagyszerű közösségi élmény hatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!