Megelőzés

2018.02.05. 07:01

Ingyenes lehet a himlő elleni oltás

Jelenleg még magánfinanszírozásban van a bárányhimlő elleni oltás, de a kormány célja, hogy a jövőben ingyenes és előírt legyen minden gyermek számára.

Nagy Orsolya

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a közelmúltban kiadott tájékoztatása szerint a jövőben kötelező lesz beadatni a gyermekeknek a védőoltást. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mikortól lép életbe a tervezett törvény.

– Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Évente 35–40 ezer esetet regisztrálnak: a gyermekek többsége az óvodáskor végéig elkapja a fertőzést – mondta el lapunknak Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese.

Hozzátette: Nógrád megyében 2015-ben regisztráltak a korábbi évekhez hasonlítva egy kicsit magasabb esetszámot. Akkor összesen 1561 fő lett bejelentve a járványügyi szakrendszerbe, de átlagosan az esetek száma éves szinten ezer körül mozog. Szezonalitását tekintve a bárányhimlő leginkább a téli, tavaszi hónapok jellemző gyermek­betegsége.

Hetekig is tarthat a lappangási idő

A betegség hosszabb lappangási idő után mutat tüneteket. Ez körülbelül 10–21 nap. A fertőző szakasz azonban már a kiütések megjelenése előtt egy-két nappal elkezdődik, és a hólyagok hegesedéséig tart. A tünetek elsőként hőemelkedéssel, köhögéssel, torokfájással, rossz közérzettel, étvágytalansággal, valamint gyengeséggel kezdődnek, majd viszkető piros pöttyök jelennek meg a beteg testén és nyálkahártyáin, amelyek ezután hólyagokká alakulnak.

Végül – kifakadás után – hegesednek, és pörkös kiütésekké válnak. Ezek először általában a törzsön, esetleg az arcon jelentkeznek, majd a test egyéb részein is megjelennek. A száj, a szemhéj, a nemi szerv, sőt akár a nyelőcső is érintett lehet – mondta Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője.

A főosztályvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a bárányhimlő nemcsak a fiatalokat érinti, hiszen akár felnőtt korban is el lehet kapni. Mint mondta, akik gyermekkorukban nem estek át a betegségen, később is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 10–15 százaléka is lehet, tehát 1–1,5 millió serdülőt és felnőtt embert veszélyeztethet. Az utóbbi években a szövődménnyel járó esetek száma ugrásszerűen megnőtt. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású, és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

– A betegség nagyon könnyen terjed. Egy rendkívül ragályos vírus okozza, amely cseppfertőzéssel, a légutakon vagy a kötőhártyán keresztül jut a szervezetbe. Köhögéssel, tüsszentéssel és persze a bárányhimlős hólyagok váladékával is átadható. A fertőzés átviteléhez azonban nem szükséges testi kontaktus. A poharak, az evőeszközök, a ruhanemű és az ágynemű terjeszti a kórt, valamint az, ha a kisgyermekek a szájukba veszik közös játékaikat is, terjesztik – tudatta a szakember.

A bárányhimlő kialakulása napjainkban már könnyen megelőzhető.

– Hazánkban kétadagos védőoltás van. Mindkét oltóanyag élő, legyengített vírust tartalmazó, úgynevezett liofilizált készítmény. A védettség eléréséhez két dózis szükséges. A Védőoltási Módszertani Levél és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása alapján egyéves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket. Az optimális időzítés az, ha a kisgyermekek 16–18 hónapos korukban kapják meg az élő, legyengített vírust tartalmazó kétadagos vakcinát, minimum hat hét különbséggel – közölte Bertókné Tamás Renáta.

Hozzátette: az oltást követően leggyakrabban a beadás helyén jelentkező fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, illetve lázat és bőrkiütést vehetnek észre magukon az érintettek. Ugyanakkor nagyon ritkán az injekció beadása után is előfordulhat a betegség, de akkor már enyhe lefolyással.

– Arról, hogy hazánkban mikor teszik kötelezővé ezt a fajta oltást, egyelőre nincs konkrét információnk – mondta a vezetőhelyettes, aki azt is megosztotta lapunkkal, hogy Nógrád megyében jelenleg nincs hiány a bárányhimlő elleni védőoltásból.

Kiemelt fotó: Flickr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!