8080 méter magasra

2019.07.19. 18:30

Varga Csaba felért a Hidden Peak csúcsára

„Sziasztok! Fent vagyok a csúcson – baromi nehéz volt, indulok lefelé!” – üzente a csúcsról az erdélyi magyar hegymászó.

Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója felért a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára – közölte Bíró Dániel, a Kalifa Magashegyi Expedíciók 2019 kommunikációs menedzsere.

Varga Csaba magyar idő szerint 11.10-kor jelentkezett be a 8080 méteres Hidden Peak csúcsáról. „Sziasztok! Fent vagyok a csúcson – baromi nehéz volt, indulok lefelé!” – mondta a hegymászó a csúcsra érve.

Az erdélyi magyar alpinista július 1-jén érkezett meg a hegy alaptáborába és két akklimatizációs kört teljesített, hogy felkészítse szervezetét a tengerszint feletti magasság növekedésével együtt járó oxigénhiányra. A csúcstámadásra július 16-án indult az alaptáborból és még aznap felért a 6400 méteren kialakított 2-es táborba. Ezt követően indult tovább a 3-as táborba, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár több száz méteres, meredek, hóval és jéggel borított sziklafalát.

A csúcstámadás utolsó szakaszát magyar idő szerint az éjszakai órákban indította meg, mintegy 1000 méter szintemelkedést kellett teljesítenie rögzített kötelek nélkül, néhol 40-50 fokos meredekségű szakaszokat mászva.

Nyolcezer méteres magasság fölött, az úgynevezett halálzónában már minden megtett méter küzdelem, a hármas táborból a 8080 méteres csúcsig több mint 12 órát vett igénybe a feljutás.

Így tehát teljesíteni tudta a tervét, hogy az expedíciók szokásos tempójánál gyorsabban haladva, az alaptábori érkezést követően 2-3 héten belül már a csúcson állhasson.

A Hidden Peak Varga Csaba 4. pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese, ennél többet magyar részről egyedül a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt teljesített, akire Csaba példaképként tekint. Tavaly a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga keretén belül Erőss Zsolt és Kiss Péter tiszteletére helyezett el emléktáblát a 8586 méteres hegy alaptáborában.

A borítókép még az 1-es alaptáborban készült Varga Csabáról, 5900 méteren

Ezek is érdekelhetik