veszélyes küldetés

2018.03.28. 07:10

Oxigénpalack nélkül hódítana csúcsot Klein Dávid

A hegymászó kedden elindult Budapestről, hogy a tavaszi mászószezonban elérje a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.

Az expedíció jelentőségét az adja, hogy a Sisapangma főcsúcsán még nem járt magyar hegymászó.

A csúcs elérésével már több magyar próbálkozott. 1987-ben a Magyar Sisapangma Expedíció keretében hat magyar mászó érte el a hegy nyolcezer méter feletti elő-csúcsát. A 8008 méteres előcsúcsra legutóbb, 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel, de a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Érdekessége az idei expedíciónak, hogy Klein Dávid a tibeti expedíció megkezdése előtt egy másik hegyen készíti fel a szervezetét az oxigénhiányos környezetre: a 6476 méter magas nepáli Mera Peak megmászása után visszatér majd Katmanduba, innen indul tovább terepjáróval a kínai határ felé és a hegyen folyatja az akklimatizációt – közölte kedden Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Az alaptábor felett egyre magasabban táborokat épít ki és készleteket helyez el. A hegyen valószínűleg a normál úthoz képest valamivel technikásabb, de a főcsúcs elérésére jó esélyt biztosító úgynevezett Inaki útvonalat követi majd. Az expedíció nagyjából 2 és fél hónapot vesz majd igénybe. Klein Dávid idén is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog majd a hegyen.

A közlemény szerint a ma aktív magyar hegymászók közül Klein Dávid mászta meg a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot oxigénpalack nélkül (2003 Gasherbrum II, 2004 Cso Oju, 2015 Manaszlu, 2016 Annapurna).

A Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa, 8027 méteres magas. A főcsúcs elérése – a veszedelmes és nehéz gerincátmenet miatt – kitüntetett helyet biztosít számára a nyolcezres csúcsok között.

Borítókép: Klein Dávid hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az akklimatizációs túrán útban az 5070 méter magas Nangkartshang hegyre, Dingboche közelében 2017. április 5-én.

Forrás: MTI Fotó/Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!