Csak idő kérdése volt

2022.06.05. 07:00

Eladják Giuseppe Verdi villáját (fotó)

Valószínűleg elárverezik azt az olaszországi villát, ahol Giuseppe Verdi (1813-1901) olasz zeneszerző csaknem ötven éven át élt, és ahol múzeumot rendeztek be az emlékére.

A Rigoletto, az Aida, az Otello és sok más világhírű opera szerzője 1848-ban építtette a villát Emilia Romagna tartományban, Sant'Agata di Villanova-i birtokán, városa, Busseto közelében. Eleinte szülei lakták, Verdi és második felesége, Giuseppina Strepponi 1851-ben költözött a házba, ahol haláláig élt.
A villa jelenlegi tulajdonosa négy testvér, Maria Filomena Verdi, a zeneszerző unokatestvére, fogadott lánya leszármazottai. A Carrara Verdi család tagjai - Maria Mercedes, Ludovica, Angiolo és Emanuela, aki két éve meghalt - azonban az elmúlt húsz évben nem tudtak megegyezni abban, hogy mi legyen az épülettel, és mivel egyikük sem tudta volna megvásárolni a villát és kifizetni a testvéreit, eldöntötték, hogy eladják a házat, melyben ma is megtalálhatók Verdi bútorai, festményei, könyvei és néhány műve is.
A villát valószínűleg elárverezik, 

az olasz államnak elővásárlási joga lesz. 

Az épületért 2010 óta a testvérek egyike, Angiolo Carrara Verdi a felelős, részben múzeumot alakítottak ki bennne. A látogatók végigjárhatják a szobákat, köztük azt is, amelyikben annak a milánói hotelszobának a bútorait helyezték el, ahol Verdi meghalt.
Nagyon sajnálom. Csak idő kérdése volt. Nem tudtunk megegyezni, ezért a villára ez a szomorú sors vár 

- közölte a Liberta című lappal Carrara Verdi.

Giuseppe,Verdi,House,In,Sant'agata,Village,In,Italy
Verdi és második felesége, Giuseppina Strepponi 1851-ben költözött a házba, ahol haláláig élt
Forrás: Shutterstock

Verdinek első feleségétől, Margherita Barezzitől két gyereke született, de kicsi korukban meghaltak. Édesanyjuk 1840-ben hunyt el.
Carrara Verdi szerint a zeneszerző azt szerette volna, ha otthona élettel teli és lakott marad. Tiszteletben tarottam a kívánságát. Remélem, a jövendő vásárló is otthonként használja majd. Nem lehet belőle pusztán egy rideg múzeum - tette hozzá a tulajdonos.

Borítókép: Giuseppe Verdi (1813-1901) (Roger-Viollet/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!