nagy a szegénység

2021.06.20. 09:02

Gyémántláz tombol egy afrikai faluban

Az egész országból érkeznek szerencsét próbálók, akiket az sem tántorít el az ásástól, hogy egyelőre nem lehet tudni, milyen ásványokról van szó.

Fotós: PHILL MAGAKOE

Több mint ezer „gyémántvadász” árasztotta el a dél-afrikai KwaHlathi nevű falut a KwaZulu-Natal tartományban, miután a területen egyelőre azonosítatlan drágaköveket találtak.

Az egész országból érkeztek szerencsét próbálók, akik múlt vasárnap óta ásnak a környéken, ekkor találták ugyanis egy nyílt mezőn az első követ, amely egyesek szerint kvarckristály.

„Ez azt jelenti, hogy meg fog változni az életünk, mert senkinek nincs rendes munkája. Amikor hazatértem a kövekkel, a család végtelenül boldog volt” – mondta Mendo Sabelo, az egyik gyémántkereső.

A bányászatért felelős minisztérium közölte, geológiai és bányászati szakértőkből álló csapatot küld a helyszínre, hogy mintákat gyűjtsenek és elemzéseket végezzenek.

Az, hogy egyelőre nem lehet tudni, milyen ásványokról van szó, nem szegi a gyémántkeresők kedvét. Hosszú sorokban parkolnak autóik a nyílt terület oldalán, ahol idősek és fiatalok, férfiak és nők ássák a földet csákányokkal, lapátokkal és vasvillákkal.

Dél-Afrika gazdasága régóta szenved a jelentős munkanélküliség miatt, amely milliókat taszított szegénységbe. Mindez csak felerősíti az apartheid megszüntetése után is fennálló társadalmi egyenlőtlenségeket. A koronavírus-járvány pedig még súlyosabbá tette a helyzetet.

Egyesek elkezdték eladni a megtalált köveket, a kezdő árak 100-300 rand (2100-6300 forint) között vannak.

A tartományi kormány felszólította az embereket, hagyják el a területet, hogy a hatóságok elvégezhessék vizsgálataikat. Attól is tartanak, hogy az egymás közelében való ásás hozzájárulhat a járvány terjedéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!