ártatlan áldozatok

2021.06.19. 17:17

Az állatok életét is megkeseríti az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktus

Legutóbb két medvebocsot találtak, amelyek anyját két hónapig keresték, hiába.

Fotós: Shutterstock

Az állatvilág életét is megkeserítik az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktusok és a határ mentén húzódó elektromos kerítés. Az összetűzések legutóbbi áldozata egy ázsiai feketemedve-ikerpár, melyeket Kasmír régió pakisztáni oldalán találtak.

A Sarda és Narda névre keresztelt bocsokat tavaly találták meg 4270 méteres tengerszint feletti magasságban. Muhammad Aszraf, a vadvédelmi és halászati minisztérium munkatársa szerint vadőrök és önkéntesek két hónapon át kutattak a régióban, de nem találták nyomát az anyaállatnak. Valószínűleg a határ indiai oldalán ölhette meg egy szárazföldi akna vagy gránát.

A bocsokat azóta szakértő gondozók nevelik.

Kasmírért azóta folynak a harcok, hogy 1947-ben India és Pakisztán kivívta függetlenségét a brit uralommal szemben. Mind a két ország magának követeli a régió feletti irányítás jogát.

A két ország közötti határ mentén 2004 óta húzódik egy 3,6 méter magas kerítés, melyet India épített, hogy „megakadályozza a katonák áthaladását”. De a vadon élő állatok számára is lehetetlenné teszi, hogy szabadon mozogjanak természetes élőhelyükön.

A medvebocsok esete csak egyetlen példa erre. Asraf felidézte, hogy néhány éve egy feketemedve tetemét találtak a kerítéstől nem messze egy szakadékban. Egyik lábát akna tépte le, utána zuhant a szakadékba.

„Ez történik számos vadállattal, csak ritkán szerzünk róla tudomást” – mondta Aszraf.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!