a százévesek segítenek

2020.03.24. 10:15

Szuperidős sejtek átprogramozásával lassítanák az öregedést

Tudósok először programozták át egy szuperidős sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké; a tudományos előrelépés lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák, miért élnek ilyen hosszú ideig egészségesen a 110 év fölötti emberek.

A 110 évnél tovább élő úgynevezett szuperszázévesek nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is. Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel – köztük az Alzheimer-kórral, szívbetegségekkel, rákkal – szemben. A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté. A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké. Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

„Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni” – mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője. „Megmutattuk, hogy lehetséges, és

értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot”

- tette hozzá.

A tanulmányban a kutatók három ember – köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben – progeria – szenvedő nyolcéves gyermek vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek – csont-, porc- és zsírszövet – kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek – a DNS „védősapkái”, amelyek rövidülnek a korosodás által – szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél ez a telomer-visszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában