gesztus

2020.01.23. 15:52

Németország visszaadott három műalkotást egy francia műgyűjtő örököseinek

Az első kettő Cornelius Gurlitt híres-hírhedt német műgyűjtő berlini lakásán 2013-ban véletlen folytán felfedezett műgyűjteményből származik.

Fotós: dpa Picture-Alliance/AFP

Három, a nácizmus idején eltulajdonított műalkotást szolgáltatott vissza Németország Armand Dorville francia műgyűjtő örököseinek.

Jean-Louis Forain (1852-1931) francia impresszionista festő Hölgy estélyi ruhában című akvarelljét, Egy hölgy portréja című olajfestményét, valamint Constantin Guys (1802-1892) holland születésű francia haditudósító és illusztrátor Amazon felágaskodó lóval című rajzát Monika Grütters német kulturális államtitkár adta át szerdán Berlinben az 1941-ben elhunyt párizsi közjegyző leszármazottainak.

A visszaadott művek közül az első kettő Cornelius Gurlitt híres-hírhedt német műgyűjtő berlini lakásán 2013-ban véletlen folytán felfedezett műgyűjteményből származik, a rajz pedig egy magánszemélytől, aki a kétes eredetű Gurlitt-kollekció előkerülése nyomán vizsgáltatta meg az eredetét. A Guys-rajz egykor része volt Hildebrand Gurlitt, a nácik egyik fő műkincsbeszerzője – Cornelius Gurlitt apja – gyűjteményének is.

Franciaország német megszállása után, 1940-ben Armand Dorville délnyugat-franciaországi, dordogne-i birtokán keresett menedéket, és itt hunyt el egy évvel később. Miután Franciaország megszállt részén zsidóellenes törvények léptek életbe, a férfi örökösei jobbnak látták elárverezni a műgyűjteményt, ám az 1942-es nizzai aukció bevételét nem kaphatták meg, a pénz a kollaboráns Vichy-kormányhoz folyt be. A család több tagja Auschwitzban pusztult el.

A német kormány közlése szerint a több mint 1500 műalkotást tartalmazó Gurlitt-gyűjteményből eddig 13-at azonosítottak mint nácik által rabolt műkincset és adtak vissza az egykori tulajdonos örököseinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!