furcsa következmény

2019.02.09. 11:11

Egyre kékebbé teszi a vizeket a klímaváltozás

A „kék bolygó” a jövőben még kékebb lesz, ennek azonban aligha örül majd bárki.

Kutatók szerint a különös jelenség oka, hogy a földi éghajlat melegedésének hatására megváltozik a fényt elnyelő és visszaverő fitoplanktonok, a tengerek és óceánok apró organizmusainak összetétele. A következő évtizedekben ugyanis egyre kevesebb lesz belőlük a vizekben, ami 2100-ra a világ vizeinek 50 százalékában színváltozást okoz – írta a BBC hírportálja.

A fitoplanktonok kiemelt szerepet játszanak az óceánokban. A napfényt kémiai energiává alakítják, szén-dioxidot nyelnek el, ezek a tengeri tápláléklánc alapját is képezik. Abban is jelentős szerepük van, hogyan látja az emberi szem az óceánokat.

Minél több fitoplankton van a vízben, az annál kevésbé látszik kéknek, és annál jobban zöldnek.

Korábbi kutatások szerint a melegedő óceánokban több helyen a fitoplanktonok mennyiségének csökkenése várható.

A cambridge-i Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak új vizsgálata a lehetséges változások hatásait modellezte.

„Arra jutottunk, hogy megváltozik a szín. Valószínűleg ez lesz az egyik legkorábbi jele annak, hogy megváltoztattuk az óceán ökológiáját” – mondta Stephanie Dutkiewicz, az MIT kutatója, a tanulmány szerzője.

A szakértők kiemelték: a változás a globális felmelegedés egyik közvetlen következménye, a klímaváltozás ugyanis hatással van a tengervíz áramlataira, ami megváltoztatja a fitoplanktonok számára elérhető táplálék mennyiségét.

A kutatócsoport azt is modellezte, mi történik, ha az évszázad végére a világ 3 Celsius-fokkal felmelegszik. „A világ óceánjai 50 százalékának észrevehetően megváltozik a színe a 21. század végére” – mondta Dutkiewicz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában