öt év költözés

2018.03.09. 21:44

Eladományozták a világ egyik legnagyobb magánműgyűjteményét

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magánműgyűjteményét, a mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Nancy Spero, William Kentridge és Sigmar Polke műveiből álló, jelenleg Berlinben lévő és csak részletekben, időszaki kiállításokon látható Hoffmann-gyűjteményt.

Fotós: dpa Picture-Alliance/AFP

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók főleg formabontók alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, a kelet-európai művészekre helyezve a hangsúlyt.

A gyűjtemény festményekből, szobrokból, fotókból, rajzokból, installációkból, film- és videoművészeti alkotásokból áll. Több mű is található benne például Nancy Spero War (Háború) című sorozatából, amelyet a vietnami háború hatása alatt készített.

Az adományozást pénteken jelentette be Erika Hoffmann, a 79 éves mecénás és Marion Ackermann, a 14 Elba-parti közgyűjteményt magába foglaló Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója.

A nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a Spree mellől a drezdai múzeumokba.

Borítókép: A mecénás Erika Hoffmann háta mögött a műgyűjtemény darabjaival.

AFP PHOTO / dpa-Zentralbild / Oliver Killig

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában