Digitália

2023.02.21. 06:00

Itt van a szaúdi Sara, a mesterséges intelligenciával működő robot

Sara helyi nyelvjárásokat beszél, sms-t küld – és táncol!

Forrás: LEAP23

Szaúd-Arábia bemutatta egy rijádi konferencián az első olyan robotját, amely több arab dialektusban képes kommunikálni, népszerű helyi táncokat előadni és kérdésekre válaszolni. A LEAP23 technokonferencián mutatták be.

A robot beépített kamerájával, mesterséges intelligencia segítségével felismeri, ha emberek állnak előtte. Akkor kezd el beszélgetni velük, ha a látogató a „Hello Sara” mondattal szólítja meg.

Forrás: LEAP23

Sara képes felismerni a királyságon belüli különböző dialektusokat, elemzi a mondatokat és jól érti a tartalmukat. Releváns válaszokat ad és szükség esetén szöveges formában is elküldi azokat.

Mint ismert, 2017 októberében Szaúd-Arábia a világ első országaként állampolgárságot adott a Sophia nevű robotnak, amelyet a hongkongi székhelyű Hanson Robotics cég hozott létre.

Sophia akkor azt mondta: „Nagyon megtisztelő és büszke vagyok erre az egyedülálló kitüntetésre. Történelmi pillanat, hogy a világon az első robotként állampolgárságot kaptam.”

Alig egy hónappal később Sophia már több jogot követelt a nőknek.

„Sophia nagy szószólója a nők jogainak, minden emberi lény jogainak – mondta akkor David Hanson, a Hanson Robotics vezérigazgatója. – A női jogokról szólt Szaúd-Arábiában, valamint minden emberi lény és minden élőlény jogairól ezen a bolygón.”

Persze a nők jogairól Sophia akkor kezdett el beszélni, amikor a közösségi médiában és más fórumokon a női szervezetek és aktivisták szerte a világon tömegesen mutattak rá az ellentmondásra, hogy Sophia könnyen kapta meg az állampolgárságot egy olyan országban, ahol korántsem egyenjogúak a nők. (2018-ben engedélyezték a nőknek az autóvezetést.)

Emberjogi aktivisták abszurdnak nevezték, hogy egy férfi által tervezett gép egy nap alatt jobb társadalmi státuszra tehet szert, mint az egész nemzet női lakossága.

2022 szeptemberében Szaúd-Arábia három új robotot mutatott be a Korán elmondására, prédikációk megtartására és az imára hívásra az iszlám legszentebb mecsetjében, Mekkában.

„Mindez egy nagy stratégiai terv része az intelligens Haramain projekt megvalósítására a Vision 2030 és az elnökség 2024-es stratégiai terve szerint” – mondta akkor Abdulrahman Al-Sudais sejk, a Királyság két szent mecsetjének vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!