James Webb misszió

2022.06.09. 14:38

Mint egy porszem, akkora szikla ütközött az űrteleszkópnak

Mikrometeoroid csapódott a tavaly decemberben felbocsátott James Webb űrteleszkópnak, egy kissé elfordítva tükörrendszerének egyik darabját, de az incidens ellenére a 10 milliárd dolláros égi csillagvizsgáló a terveknek megfelelően hamarosan teljes kapacitással megkezdi működését.

A NASA szerdai közleménye szerint a parányi kőzetrészecske valamikor május végén ütközött a valaha épített legerősebb űrteleszkóp aranyozott tükörszegmensei egyikének, és hagyott maga után „alig észlelhető hatást az adatokban”. Az incidens ellenére a berendezés továbbra is az elvártnál magasabb teljesítménnyel működik. A tükörrendszert

úgy tervezték, hogy ellenálljon az extrém sebességgel száguldó apró kőzetrészecskék bombázásának,

mindazonáltal számítottak arra, hogy az alkalmankénti mikrometeoroid-becsapódások idővel enyhén rontják a kozmikus környezet hatásainak kitett teleszkóp teljesítményét – tudatta az űrkutatási hivatal.

A NASA szerint a decemberi felbocsátás óta ez volt az ötödik mérhető mikrometeoroid-becsapódás, de ez erősebb volt, mint amilyenekkel a prognosztizált teljesítményromlás földi kalkulációjakor számítottak. Az űrkutatási hivatal mérnökei most tanulmányozzák, hogy a jövőben miként lehet kivédeni az ütközéseket hasonló űrsziklákkal.

A tudósok azt remélik, hogy a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp képei betekintést nyújtanak majd az ősrobbanás utáni, mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtti időkbe. A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

A James Webb űrteleszkóp kifejlesztése mintegy 30 évig tartott, és körülbelül 10 milliárd dollárba került, 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzzsal rendelkezik. A Hubble teleszkópot fogja helyettesíteni, amely már több mint 30 éve működik.

Borítóképünkön a James Webb

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!