Kulcsfontosságú elem

2019.02.07. 17:51

Bevásárolták magukat az oroszok a Tesla autógyárba

Az orosz állam szerezhet részesedést az amerikai autógyártóban.

Brüsszel, 2019. január 18. A Tesla standja a Brüsszeli Autószalonon 2019. január 18-án. MTI/AP/Virginia Mayo

Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

Látszólag minimális mértékben ugyan, de elektromos autó esetében kulcsfontosságú alkatrész gyártójának résztulajdonával kerülnek az ügyletbe.

Az orosz állam a Maxwell Technologies akkumulátorgyártó cégben lévő tulajdonrészén keresztül kerül a Teslába.

Meglehetősen összetett lépéssorozatról van szó

A tulajdonlásra azután kerülhet sor, hogy a Tesla részvénycsere formájában 218 millió dollárért lezárja a Maxwell Technologies akkumulátorgyártó felvásárlását.

Ellenben a Maxwell Technologies korábban megvásárolta a kanadai Nesscap Energy céget, amelyben viszont 2011-ben részesedését vásárolt a részben orosz állami tulajdonban lévő Rusnano.

Így lesz saját akkumulátor

A Rusnanónak jelenleg 0,2 százalékos részesedése van a Maxwell Technologies cégben, amelyet ha részvénycsere-ügylet formájában megszerez a Tesla, akkor kerül az orosz állam az amerikai járműgyártó tulajdonosi körébe.

A Tesla jelenleg a Panasonic akkumulátorait használja autóiban, de ha megszerzi a Maxwell Technologies céget, akkor

az amerikai járműgyártó rövid időn belül elindíthatja saját akkumulátorgyártását.

A Maxwell ultra-kondenzátorokat, elemösszetevőket állít elő, amelyek lehetővé teszik a csatlakoztatott cellák gyors feltöltését és kisütését. Nem csupán elkoptatott fordulat lehet, hogy ebben a technológiában úttörő szerepet tölt be az 1965-ben alapított cég.

A Tesla két egymást követő nyereséges negyedéve után emeli a gyártott járművek számát és gigagyárat épít Sanghajban, Kínában.

Borítókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!