Atlétika

2023.08.10. 19:09

Indulhat a világbajnokságon a sportággal Salgótarjánban ismerkedő gyalogló

Zöldkártyával kapott helyet a keretben a kétszeres olimpikon gyalogló, Venyercsán Bence.

Bakos László

A minap kihirdették a vb-keretet, így hivatalossá vált, hogy minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul az augusztus 19-én, szombaton rajtoló budapesti világbajnokságon. A 63 indulóból 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján a vb-re, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a Magyar Atlétikai Szövetség, melyet a nemzetközi szövetség (WA) is jóváhagyott. 

A keretben ott van a sportággal Salgótarjánban ismerkedő, azóta már a Budapesti Honvéd SE színeiben atletizáló Venyercsán Bence. A gyalogló két olimpián is szerepelt már, szabadtéren hatszoros, fedettpályán négyszeres országos bajnok gyaloglásban.

– Az év eleji felkészülés jól sikerült, de sajnos a tavaszi versenyszezonban elmaradtam attól az időeredménytől, amire az edzések alapján képes lettem volna. Emiatt a világranglistán nem tudtam az 50 fő közé beverekedni magam. A magyar vb-csapatba zöldkártyával kerültem be, amivel Magyarország, mint rendező ország élhet, ha az adott versenyszámban nincs hazai indulója a világranglista lezárulását követően. Így szerencsés és kivételes módon, de indulhatok a budapesti világbajnokságon – mesélte portálunknak a gyalogló.

Minden magyarnak nagy élmény lesz hazai körülmények között versenyezni, ezt Venyercsán Bence is így látja.

– A célom, hogy új egyéni csúcsot érjek el a 35 kilométeres távon, ami a középmezőnyhöz lesz elegendő, de értelemszerűen arra fogok törekedni, hogy minél előrébb végezzek. Az biztos, hogy a hazai pálya, és a magyar szurkolók még nagyobbat fognak lendíteni a versenyzésemen – vázolta céljait az atléta.

Édesapja volt a példa
Ahogyan arról korábban is írtunk, a nógrádi kötődésű sportoló az atlétikával, és ezen belül a gyaloglással a nógrádi megyeszékhelyen ismerkedett meg. Minden ott kezdődött el, hogy apukáját (a többszörös Eb és vb győztes vesetranszplantált gyalogló, Venyercsán Lászlóval) elkísérte edzéseire a salgótarjáni salakos pályákra. Bence szerint a teljesítménytúrák is sokat számítottak a sport megszerettetésében, ami akkor nyilván szórakozás, hétvégi program volt, de ott szembesült először hosszabb távolságokkal, ahogy hegyről-hegyre túráztak a Salgótarján környéki erdőkben.

Az már korábban eldőlt, hogy a salgótarjáni származású Kovács-Garami Katalin is ott lesz a világbajnokságon, a Honvéd maratonon induló futójával Andó Ákos beszélgetett a céljairól.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!