Olimpia 2020

2021.07.31. 13:12

„Mindenképp előrelépés ez a teljesítmény” – Märcz Tamás

Nem mintha kérdéses lett volna, de bejutott a negyeddöntőbe a férfi vízilabda-válogatottunk, miután kiváló harmadik negyedére építve 11–8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A találkozó után Märcz Tamás, a válogatott szövetségi kapitánya, valamint Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Pásztor Mátyás, Vámos Márton és az ellenfél kapitánya, Dejan Udovicsics értékelt a Nemzeti Sportnak.

Märcz Tamás

Fotó: Mirkó István

– Ez már egész pofás volt!

– Én is így éreztem, volt karaktere a csapatnak, mindenképp előrelépés ez a teljesítmény – mondta Märcz Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Hasonló volt a Görögország elleni mérkőzés is, mert annak megvolt az arculata, ám ezúttal sokkal nagyobb tűz lobogott bennünk, elszántabban és összeszedettebben pólóztunk. Ez nekem tetszett.

– Akkor lassan eldől, hogy az egykapusos rendszer a hatásosabb?

– Az igazat megvallva nagyjából a torna előtt kitaláltuk, hogyan menjünk előre. Viktor kiválóan védett, elvállalta a mérkőzés felelősségét, ugyanakkor Soma is jó formában van, és mindketten javulni fognak még.

– Mitől sikerült ellépnünk a harmadik negyedben?

– Egyre keményebb fallá változott a védekezésünk. Nagyon jól álltak a blokkok, jól zártunk és szereztünk labdákat, amikor pedig hiba csúszott a működésbe, akkor Viktor segített. Abszolút elégedett vagyok ezzel a résszel – amivel nem lehetek teljesen, az a helyzetkihasználásunk, főleg abban a szakaszban, amikor kinyílt az olló és már gólokkal vezettünk. Ekkor tarthattuk volna az eredményt, ha a lehetőségeinket, fórjainkat ugyanúgy gólokra váltjuk, mint addig tettük. Ebben még előreléphetünk. Ugyanakkor el kell mondani, hogy az amerikai csapat fizikailag és taktikailag is remekül felkészített.

– Előkerült, hogy a még otthon előirányzott 80-85 százalékos szintjét most elérte a csapat: egyetért?

– Nehéz százalékosan belőni, de nagyjából igen, és most sokat kellett adnunk ebből. Amúgy nagyon ritka, hogy egy edző azt mondja, százszázalékosan teljesítette a csapata. Én is azt várom, hogy lépjünk még előrébb, ugyanakkor elégedettséggel tölt el, ahogy a srácok felvették a ritmust helyi idő szerint délután kettőkor is, illetve hogy bizonyítani akarták, a magyar válogatott – minden elismerésünk mellett – magasabb kategóriát jelent az amerikainál.

– Az Olaszország elleni csoportfinálétól mit vár?

– Számolgatni nem fogunk: egyrészt miénk az első mérkőzés, másrészt amúgy sem a stílusunk. Viszont arra megvan az esélyünk, hogy csoportgyőztesek legyünk, úgyhogy a szokásosan kemény, parázs ütközetre számítok, nehéz négy negyedre. De azt garantálom, hogy a másik oldal is erre számíthat.

További vélemények a mérkőzésről a Nemzeti Sport Online-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!