kajak-kenu

2021.08.04. 13:50

Nógrádi kabala hozott szerencsét az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak

Hesz Mihály, a királyszámnak nevezett K1 1000 méter első magyar bajnoka már a rajt után tudta, hogy Kopasz Bálinttól nem vehetik el az olimpiai aranyat.

B.L.

Kopaszné Demeter Irén, Hesz Mihály és Kopasz Bálint

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

A Nógrádról származó Hesz Mihály 1964-ben, Tokióban szerepelt élete első ötkarikás játékán, ahol nagyon kevéssel maradt le az elsőtől, és végül ezüstérem került a nyakába. Négy évvel később, Mexikóban azonban felért a csúcsra, és első magyarként megnyerte a K1 1000 métert, a legnehezebbnek tartott számot. Pontosan 53 évet kellett arra várni, hogy egy magyar kajakos megismételje ezt a nagyszerű eredményt, Kopasz Bálint Tokióban szerezte meg az aranyat honfitársa, Varga Ádám előtt.

A nógrádi kajakos régóta Németországban él, és bár ott nehézkes követni a magyarok versenyeit, semmi sem lehet akadály Hesz Mihály számára, aki hajnalban a számítógép előtt is végigszurkolja a magyarok küzdelmeit, a lehető legtöbb sportágban.

Természetesen Kopaszék döntője előtt is szólt az ébresztő, mindkét magyart jól ismeri a váci szakosztály alelnöke, akinek mindig kiemelt szerepet foglalt el életében az olimpia.

- Különös értéket ad számomra az idei olimpiának a helyszín, hiszen itt voltam először olimpikon. Sajnálom a fiatalokat, hogy a pandémia miatt nem olyan a hangulat, mint amit amúgy megélhetnének – értük utol Hesz Mihályt Németországban, aki kevéssel kapott ki Tokióban, és most nagyon kívánta, hogy a magyaroknak összejöjjön a siker.

- A mi sportágunk ki van téve a természet adottságainak, amiket ki lehet játszani. Tudtam, hogy Kopasz hátszeles, míg Varga a szembeszeles pályákat szereti, így izgatottan vártam, hogy milyen időjárás lesz a rajt pillanatában. Nagy örömmel láttam, hogy Bálint ki tudta használni a hátszeles körülményeket, okosan versenyzett, nagy csapásszámmal evezett. Már a táv elején éreztem, hogy nagyon nehéz lesz őt megverni, és örültem, amikor győzni tudott, pláne, hogy Ádám bejött mögötte másodikként – mesélte az FTC korábbi klasszisa, aki régóta várt arra, hogy valaki megismételje az eredményét, és bár voltak, akik közel voltak az aranyhoz, most jött végre valaki, akinek megvoltak a képességei a bajnoki cím eléréséhez.

Hesz Mihály egy különleges történetet is megosztott portálunkkal.

- A Mexikói olimpia 50 éves évfordulóján az akkori magyar küldöttség ismét ellátogatott a dél-amerikai városba, ahol kaptunk emlékbe egy zöld sapkát. Ezt később Kopasz Bálintnak adtam, és akkor azt kívántam neki, hogy ahogyan nekem Mexikó adott aranyat, neki Tokió adjon. Miután most olimpiai bajnok lett, gratuláltam neki az interneten, és közben megtudtam, hogy ez a sapka ott van vele most is, és sikert hozott neki a kabala – elevenítette fel Hesz Mihály, aki kiemelte, hogy nagyon fontos a Bálintot segítő szülők szerepe, ez nélkülük biztosan nem sikerült volna.

Kopaszné Demeter Irén, Hesz Mihály és Kopasz Bálint
Fotó: Polyák Attila / Origo

Amikor a következő napok esélyeiről faggattuk, a veterán kajakos elmondta, hogy nagyon reménykedik a kajakosok szereplésének jó folytatásában, és bízik a további sikerekben. Az egyes megnyerése után Kopasz Bálint párosban, Nádas Bencével is remek formát mutat, hiszen futamgyőzelemmel sikerült kiharcolni a továbbjutást az első körben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!