Nool.hu videó

2024.04.25. 14:51

Zenthe Ferencre emlékeztek Salgóbányán, születésnapja alkalmából (videó)

Zenthe Ferenc emléknapot tartottak a nagy hírű színművész születésének 104. évfordulója alkalmából Salgóbányán, az Erdészház udvarán. Az eseményen többek között ifjabb Zenthe Ferenc is megosztotta a résztvevőkkel mélyenszántó gondolatait néhai édesapjával kapcsolatban.

Sipos Nina Vivien

Ifjabb Zenthe Ferenc a megszólalásig hasonlít édesapjára

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Idén 104 éves lenne Zenthe Ferenc, a népszerű színművész. Tiszteletére a salgótarjáni színház szervezésében koszorúzási ünnepséget tartottak szerdán Salgóbányán, az Erdészház udvarán. A rendezvényen beszédet mondott Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, illetve Cene Katalin, a helyi teátrum újonnan kinevezett igazgatója. Ifjabb Zenthe Ferenc is részt vett a megemlékezésen, aki amellett, hogy köszöntötte az egybegyűlteket, édesapjával kapcsolatos gondolatait is megosztotta. 

– Úgy gondolom, hogy a mohorai Tolnai Klári mellett Salgóbánya szülötte, Zenthe Ferenc a Palócföld legnevesebb színészlegendája. Tizenhat éve annak, hogy felavatták az az ország első Zenthe szobrát, Molnár Péter kiváló alkotását itt az erdészház kertjében. A kitűnő színházi- és filmszínészt egész pályafutása során a közönség szeretete övezte. Salgótarján, szűkebben Salgóbánya polgárai mindig nagyra becsülték emberi értékét és művészi kvalitását. Bízom benne, hogy Zenthe Ferenc életútja és hivatástudata példát mutat majd a ma élő és a jövő nemzedékének is – mondta Fekete Zsolt polgármester.

– Egy emberarcú, élet igenlő, erkölcsjavító és lélekmásító színházat szeretnénk csinálni. Olyat, amely nem valamely magasabb rendű eszmeiség, hanem az adott közösség erkölcsi, lelki épüléséért tevékenykedik. Ez a fő célkitűzésünk. Hiszem, hogy csak így lehetünk méltók névadónk szellemiségéhez, emberi és művészi nagyságához – közölte Cene Katalin. – Zenthe Ferenc hitvallásából kiolvasható azaz egyszerű igazság: ahhoz, hogy valaki jó művész legyen, jó embernek is kell lennie. Az elkövetkező években is kötelességünknek tartjuk a Zenthe-kultusz ápolását és továbbfejlesztését. Terveink szerint a Zenthe emléknapot emlékhétté bővítenénk. Bízunk benne, hogy a város, Salgótarján közössége szélesebb körben is megszólítható lesz annak érdekében, hogy Zenthe művészete, életműve, pályafutása minél több ember számára megismerhető legyen.

Ezt követően Sándor Zoltán Balassi-díjas előadóművész, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetőjének előadásában hallhatta a közönség Radnóti Miklós „ Nem tudhatom”, valamint „Sem emlék, sem varázslat” című költeményét. 

– Nehéz megszólalnom. Már önmagában az lenyűgöző és megtisztelő, hogy édesapám emlékét fenntartja egy olyan közösség, mint a Zenthe Ferenc Színház társulata és egy olyan város, mint Salgótarján – fogalmazott ifjabb Zenthe Ferenc az emléknapon. Ő erre azt mondaná, ha élne még, hogy ez egy kicsit túlzás. Nem azért, mert szerény volt, hanem mert ezt így is gondolta. Az a valódi csoda, ahogy ő leélte az életét, majd magával vitte azokat a szép  és jó gondolatokat, amik nagyon ráférnének most a mi világunkra. 

Az esemény zárásaként többen is koszorút és virágot helyeztek el a 2008-ban felavatott Zenthe Ferenc mellszobornál, megemlékezve a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművészről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában